FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AVRUPA´ DA NELER OLUYOR ?

( Son işlem günü sabahı yazmış olduğum başlıklı yazım burada yer almamıştı , sitemden okuyabilirsiniz. Yazıda belitmiş olduğum gap, son işlem günü kapanmış oldu. )

14 / 05 / 2010 tarihindeki başlıklı yazımı yeniden okumanızı tavsiye ediyorum. Avrupa' da olanların bize yansıması hakkındaki düşüncelerimi aynen koruyorum. İlgili yazıdaki bazı beklentiler, aradaki zaman içinde gerçekleşmişti ! Özellikle parite hakkındaki 1.19 düşüncem, yazıdan yaklaşık 20 gün sonra 1.1875 olarak görüldü !

İrlanda'da yaşanan sıkıntının ne şekilde çözüleceği halen netleşmedi. İrlanda hükümeti, her nekadar IMF yardımına ayak diriyor gözükse de, bankaları için destek ihtiyacını dile getiriyor. Lakin ben Avrupa'da ki en büyük riski Yunanistan için öngörüyorum. Bunun dışındaki İrlanda gibi ülkelerin krizleri kendi içlerinde çözülebilecek krizlerdir. Üretimlerinin boyutu bu ülkelerin krızi belli bir süre içinde atlatmasını sağlayacaktır. Yaşanan sadece , olası IMF desteği esnasında, dış talimat niteliğinde kararlara uymak istememeleridir. İlk defa karşılaştıkları bu durumunun iç işlerine karışmak olduğu yönündei algılanmadan rahatsız oldukları için, kendi başlarına çözmeye çalışıyorlar ama başarabileceklerini sanmıyorum.

Ama dediğim gibi, asıl Yunanistan tüm Avrupa'nın günü geldiğinde , en sıkıntı çekecekleri ekonomi olacak diye düşünüyorum. Çünkü Yunanistan, zaten sahip olduğu borçlara, ayakta kalabilmek için yenilerini de ekledikçe, borç sarmalında boğulacaktır . Ekonomisinin boyutu bu borçları kendi başına üretim yaparak ödeyebilecek kadar büyük değildir. Günü geldiğinde , alacaklı ülkelerin alacaklarından belli tutarları muhtemelen silmek zorunda kalmalarına şahit olabiliriz .

Şimdi konu İrlanda iken bunu neden yazdım ? Çünkü bu sorunlar yaşandıkça , bu dalgalanmalar günü geldiğinde hep olacaktır. O zaman ne oluyor dememek , sebebini biliyor olmak için yazdım. Aynen altı ay evvelinde yazdığım bu yazı gibi !

Dow' da yaşananları önceki beklenti yazılarımda görebilirsiniz. Bu seviyeler teknik olarak görme riskimiz olduğunu dile getirdiğim yerlerin gerçekleşmeleri oluyor diyelim. umalım da, bu destekler sağlam çıksın .

İmkb'de ne olacağı için şimdiden bir şey söylemek istemiyorum. Daha önümüzde kapalı olduğumuz günlerin yurt dışı yansımalarını görmek lazım. Pazartesi sabahı duruma göre beklenti yazımı yazarım . Siz şimdilik, nasılsa yapabileceğimiz bir şey olmadığı için bayramın keyfini yaşamaya bakın.

Ama bayram öncesindeki beklenti yazımda belirttiğim gap boşluğunun kapanmış olduğunu ve tam dirençte kapanış yapmış olduğumuzu bilmenizi isterim.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler