FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BANKALAR DA NELER OLUYOR? YOKSA FAİZLER Mİ İNECEK?

Gördüğünüz gibi, son dönem diğer hisselerde de gayet iyi yükselişler olmakla birlikte asıl endeksi sürükleyen bankalar yine çok ciddi alışlarla yükselmeye devam ediyorlar.

Türkiye Üzerine Değerlendirmeler yazı serimin 1.sinde bankalara değinmiştim. Son dönem tüm konjönktür Türkiye'nin lehine esiyor. Çok ciddi yabancı girişlerini görüyoruz. TL.nin değerli olmaya devam edeceğini başbakan da söyleyince, kur riski de geri plana atılmış durumda.

Dış ticaretin kurlar nedeniyle ithalat lehine üreticilerimizi nasıl da zorladığını hepimiz görüyoruz. Merkez Bankası'nın döviz alım miktarını arttırmasının kuru yukarı çekmeyeceğini, bilakis, Türkiye'nin döviz rezervlerini arttıracağı için, olası risk halinde, borçlarını rahatlıkla karşılayacak döviz rezervlerine sahip olması daha da fazla döviz girişine sahip olacaktır diye birkaç yazımda özellikle belirtmiştim.

Peki , o zaman Merkez Bankası'nın döviz alımlarını arttırması da çare olmuyorsa, ne yapılması lazım? Öncelikle her tedbire rağmen döviz girişi bu şekilde devam ediyorsa, öncelikle TL.faizindeki beklentiyi iyice azaltmak lazım. Yani faizleri fazla beklemeden indirmek lazım !

Böylece kurların düşmesi beklentisi ile TL faizinden yararlanmak için gelen sıcak paranın ateşi bir miktar ( ! ) düşürülebilir. Ama bunların hiç birisi ekonomisi hızla toparlanan Türkiye için TL'nin değerlenmesini engellemez. Ancak en azından iç piyasayı ,sanayinizi düşük faiz ile desteklemiş olursunuz.

İşte olası faiz indirimi banka hisselerinin cazip olmaya devam etmesinin en önemli sebeplerinden birisi olabilir. Ben bu beklentimi kurların düşmesini gördükçe daha da fazla arttırıyorum.

Endeksin ve bankaların grafiklerine bakınca açıkçası 70.000-70.500 seviyelerinin görülmesini bekliyorum. Ama eğer olursa , bu seviy aynı zamanda ciddi bir realize seviyesi de olacaktır. Bu nedenle 70.000-70.500 yeni hisse almak için değil, eldekilerin realizeedilmesi için kullanılmalıdır.

Vob 88.000 alına düşmediği takdirde, yukarı çıkış potansiyelini koruyor. Eğer 88.950 'nin üstüne çıkarsa 91.000 hedef olur. 88.000 desteği aşağı kırılırsa, 85.500 destek seviyesi olacaktır.

IMKB için de, açılışta olası realizeler 68.200 civarı destek bulabilir. Sonrasında 69.000 geçilirse, 70.000-70.500 civarı seviyeler yeni rekor hedeflerimiz olabilir.

Yok eğer 68.000 aşağı kırılırsa, 66.800-500 gevşemelerle ilk gelinebilecek seviyelerdir.

Görüldüğü gibi, bankalar kafamızı karıştırıyor. Ama buraların ciddi riskler taşıdığını herkesin bilmesi lazım. Olası yükselişe alımlarla destek olmaktan ziyade , realizelerle karşılık vermek daha doğru olur.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler