FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bankalara İnce Ayar Borsaya Yaramadı!

Bankalar için düşünülen yeni yasal düzenlemeler nedeniyle bankacılık sektörünün kârlarında değişik kurumların analizlerine göre % 5 - % 8 - % 15 civarı düşüşler yaşanabileceği korkusu ile banka hisselerine satışlar geliyor. Bankaların endeks içindeki etkisi yüzünden BIST'in negatif ayrışma yaşadığını görüyoruz.

Dün sabah da beklenti yazımda bankaların özel durumu nedeniyle BIST'de eksi yaşanabileceğine dikkat çekerek, endeks değil de hisse bazlı düşünmenin daha doğru olacağı uyarısını yapmıştım. Bu uyarım halâ geçerliliğini koruyor. Olası negatif endeks hareketlerine rağmen, hisse bazlı yükselişleri yaşayabiliriz. Bir kaç gündür bunun örneklerini de görüyoruz.

ABD'de İşler Karışık!
Ya ben ABD'li yatırımcılardan hızlı düşünüyorum, ya da yanlış strateji kurguluyorum!
ABD için iyi veri kötü borsa, kötü veri iyi borsa etkisi yaratabilir demiştim. Bu konudaki stratejimde dün ilginç bir gün yaşandı!

Saat 15:30'da;
ABD Chicago (FED Orta Batı) makina üretim, imalat, oto üretimi ve çelik üretimi gibi veriler açıklandı. Hepsinde gelen veriler bir öncekine göre oldukça kötü idi. Bu verilerin açıklanması ile DOW endeksinde aynı düşündüğüm strateji gibi ciddi bir yükseliş hareketi başladı. Veriler kötü olunca FED'in parasal genişleme tedbirlerini sonlandırma tarihinin öteleneceği düşüncesi ile borsalara olumlu yansıması gayet normal bir davranış. DOW'da başlayan bu yükseliş eş zamanlı BIST'de de sert bir yükseliş yaşattı. Bir ara 1.000 puan civarı artı endekse ulaştık.

Saat 16:00'da
ABD konut fiyatları verisi ve hemen arkasından;

Saat 17:00'de
ABD Ricmond FED'e ait imalat, tüketici güven ve hizmet sektörleri endeksleri öncekilerden oldukça iyi geldi. 16:00'da gelen iyi veri sonrasında da DOW yükselirken, BIST değer kaybetmeye başladı. Bin puanlık artı seans sonu eksi endekse dönüştü.

Saat 17:00'de Texas imalat endeksi öncekine göre oldukça iyi % 11,2 (Önceki; % -0,5) geldi. Tabii bu bölgelerin toplam ABD ekonomisi içindeki ağırlıklarına göre bakmak daha doğru olur ama yine de sonrasında iyi gelen verilere rağmen ABD endekslerindeki yükseliş bana oldukça ilginç geldi.

Devamında da, Moody's ABD bankacılık sektörünün görünümünü durağana yükseltti. ABD on yıllık tahvil faizlerinde yükselişler netleşti.

İşte ben tüm bu gelişmelere paralel, ABD borsalarındaki yükselişin sürmesini ilginç buluyorum. Eğer ben yanlış bir strateji kurmadıysam, DOW için düzeltme riskine dikkat çekmek istiyorum.

AB İçin Durum Farklı!
ABD'de işler rayına girerken, aynı durum AB için aynı değil. Ekonomiler düzelemiyor. Bu nedenle de, AB genelinde tasarruf önlemlerinin gevşetilmesi düşünceleri konuşulmaya başlandı. Bu durum negatif faiz söylemleri ile de desteklenince AB borsaları için olumlu yansımalar yaratıyor. Ama devamında eğer DOW kaynaklı bir düzeltme görülürse, AB borsaları pozitif ayrışır mı bilemiyorum.

Bugün özellikle dış borsalar genelinde bir gevşeme görülebilir. BIST için Destek-Direnç Tablomuzdaki teknik seviyelerin takip edilmesini tavsiye ediyorum. Ama sanayi hisselerinde olumlu yansımalar nedeniyle, BIST'i ayrı hisseleri ayrı değerlendirmeliyiz. Yaşanacak düşüşleri, bir süredir beklediğim düzeltme olarak yorumluyorum. Ben bu düzeltmeden korkulmaması, yeni alım fırsatlarının çıkacağı anlamında değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Not: Yazı 09:09’da borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır!

Aydın Eroğlu
Stratejist

En Çok Aranan Haberler