FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BIST 80.000 Direncini Kırdı Mı?

Aslında bana göre BIST için asıl önemli teknik direnç 79.908 seviyesinde bulunuyordu ve bu direnci şu an için kırmış bulunuyoruz. Eğer BIST yeniden bu seviyenin altına inmezse, sırası ile; 81.200 - 81.856 - 82.894 seviyelerine seçim öncesinde ulaşabiliriz. Seçimler sonrasında tek başına ya da, koalisyonla da olsa bir hükümet kurulacağı görülürse, bu takdirde de yükselişin 83.523 ve 84.192 dirençlerine doğru devam etmesi çok güçlü bir ihtimal olur.

Ancak bu beklentilerim Türkiye'nin özel durumu ile sınırlı beklentilerimdir! Seçimlerden evvel ve hemen sonra yazdığım gibi bir yükselişi yaşarsak bile, üzerimizdeki riskler için bitti diyemeyiz! Yani şunu demek istiyorum; BIST seçimler sonrasında piyasayı olumlu etkileyecek bir hükümet senaryosu ile yukarıda belirttiğim seviyelere yükseldikten sonra, FED'den gelebilecek bir faiz artışı sinyali BIST'i de olumsuz etkiler. Ya da, terör olaylarının infial yaratacak boyutta sürmesi de bizim için önemli bir risktir.

Bir başka, hatta daha da ciddi bir risk de, bir kaç evvel değindiğim, tek başına bir iktidar halinde ekonomi kadrolarında kimlerin olacağı riskidir! Eğer Ak Parti tek başına bir iktidar imkanı bulursa, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in mevcut görevlerini koruyamayıp, farklı kişiler ekonomi kadrolarının başına gelirse, bu takdirde yeni ekonomi kadrosunun özellikle faiz hakkındaki görüşleri BIST için farklı ama ciddi bir risk teşkil eder.

Bunlar sadece hemen aklımıza gelenler. Kısacası seçim senaryoları bizim için olumlu tepkiler yaratsa bile, sonrasında içeride ve dışarıda olabilecek gelişmelerden de etkilenebilecek olduğunu unutmayalım. Kendi özelimizdeki gelişmelerle yukarıdaki seviyelere yükseldikten sonra, dikkat çektiğim riskler gündeme gelirse, bu sefer de düşüş yaşayabiliriz.

PPK Faiz Kararı Açıklanacak!
TCMB Para Piyasası Kurulu bugün faiz kararını açıklayacak. Kurulun FED faiz arttırmadan ve seçimler bitmeden faiz değişikliği yapmasını beklemiyorum.

Doğuş Otomotiv!
Volkswagen'in 323.977 aracını geri çağırma ve Jetta ile Caddy modellerinin satışlarını durdurduğu haberi ile birlikte, ilgili hissenin sert satışlar yaşadığını görüyoruz. Ama ben bunun yanlış bir değerlendirme olduğu görüşündeyim! Nihayetinde...

NOT: Yazı 21 Ekim'de borsaanalizci.com'da paylaşılmıştır. ''80.000 Direnci Güçlü Duruyor Ama!'' başlıklı 22 Ekim beklenti yazım da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler