FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BIST Dirençlere Yakın Bulunuyor!

BIST arka arkaya çok yakın dirençlere gelmiş bulunuyor. 73.372 - 74.004 - 74.527 - 74.953 bir birbirine çok yakın önemli dirençler. Yükseliş 74.953 seviyesine kadar her birinden kar realizasyonu yaşayabilir. Ama 74.953 yukarı kırılacak olursa, ozaman 77.141 ve 77.766 seviyelerine doğru üç bin puanlık yeni bir yükseliş yaşanabilir.

Cari açığımızda önemli düşüş var. Ama ne güzel diye sevinemiyorum! Çünkü bu iyileşme ihracat artışımız nedeniyle değil, ithalatımızın ihracat rakamlarımızdan daha fazla düşmüş olması nedeniyle kaynaklanan sahte bir gelişme. İthalatımızın düşüş nedeni de hızlı petrol fiyat düşüşü. Yani petrolde geçen hafta yaşanan toparlanmanın devamı gelecek olursa, bir sonraki cari açık görüntümüz daha olumsuz bir durum içerebilir. Cari açıktaki iyileşme asıl ihracat artışı yaşanıyorsa iyidir. Yoksa geçici ve suni bir iyileşme olur.

Hafta sonu Rusya tarafından yine bir sınır ihlali yapıldı. Bir Rus uçağı sınırlarımızı yine ihlal etti. Haklarını savunduğumuzu söylediğimiz Bayırbucak Türklerini Ruslar-Kürtler ve Esad güçleri tam bir bombardıman altına almış durumda. Güneydoğumuzdaki şehir terörü hala sürüyor. İç siyasette de başkanlık gündemi sürüyor. Yeni anayasa bile sanki bu konuya bağlanmış gibi.

İşte bu nedenle BIST için fazla rahat olamıyorum. Teknik olarak 73.372 civarındaki bollinger direncinin üzerinde kalınması halinde yükselişin daha da artması gerekir. Ama bu kadar çok riskli dış etken varken, BIST nedenli güçlü duruşu sürdürebilir emin olamıyorum. Bu nedenle bir süre endeks olarak değil de, hisse bazlı düşünmek daha doğru olabilir. Zaten bunu yaptığımı da görüyorsunuz. Açık öngörülerimiz gerçekleşme seviyelerine ulaştıkça kapatıyorum. Yeni öngörü vermek konusunda biraz daha çekimser kalıyorum.

Normalde tam da yıl sonu bilanço beklentileri, sermaye artışı beklentileri, temettü beklentileri ile yükselen bir dönemde olmamız gerekirdi. Ama okadar çok riskli dış etken var ki, bir türlü rahatlayamadık.

Hepinize risklerin azaldığı iyi bir hafta dilerim.

NOT: Yazı, 2 Şubat Salı 08:59'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler