FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu Yaz Farklı Bir Yaz Olacak!

Pazartesi Yeni Bir Dönem Başlıyor!
Kabine kabine, işte geldi kabinenin belli olacağı tarih. Pazartesi yeni kabine açıklanacak ve Türkiye yepyeni bir sistem ile yönetilmeye başlanacak. Ben pozitif bir şaşkınlık yaşamak istiyorum! Meclis dışından, kendi alanlarında Türkiye ve yurt dışında kendisini kanıtlamış, siyasetin içinde olmayan kişileri yeni kabinede görmek istiyorum. Böyle bir beklenti oluştu nedense bende. Umarım hayal kırıklığına uğramam. Yoksa yine hep bildiğimiz, hep gördüğümüz kişileri duyacak olursak, şimdiye kadar ne değişti de bundan sonra sıkıntıları düzeltecekler diye düşünecek ve umudum kırılacak.

Açıklanacak kabine, ya BİST'in kendisini 100.000 üstüne atıp, ilk etapta 105.000 seviyesini hızla görmesinin yolunu açacak, ya da 99.400 civarı seviyeleri direnç yapıp, haftaya realizasyon ile başlatacak. Sosyal medyada hafta sonu yanınızda birisi ile tatil yapacak olsanız kimin olmasını istersiniz? A) Eşiniz..derken hemen daha diğer şıkkı duymadan ''b, b!'' denen bir şaka var ya. Ben a diyorum. BİST kabineden mutlu olsun ve 100 Bin'i aşarak eski zirvelere doğru yelken açalım. Yeter yeterince kayıpların yaşandığı bir üç ay yaşandı. İyi şeylere ihtiyacımız var.

Bu Yaz Başka Bir Yaz Olacak!
Eğer yeni kabine beğenilecek olursa, bu yaz önceki yazlardan farklı ve BİST için pozitif bir yaz yaşayabiliriz. Normalde yaz gelince fon yöneticileri ve yatırımcılar dahil herkes tatile çıkar. Bu nedenle işlem hacimleri düşer ve genelde borsalarda da yaz sonuna kadar süren, bir kısmi düşüş ve hacimsiz günler yaşanır. Tabii bu bir kural değil ama genel de bunun benzerlerine uygun yazlar yaşanırdı. Hoş bizde bir kaç senedir hep bir aktivite olduğu için, bu genellemeye çok kez uymamıştık. Bu sene de uymayacağımızı ama olumlu yönde farklı davranacağımızı düşünüyorum.

Eğer içeride ve dışarıda olumlu karşılanan bir kabine ile haftaya başlarsak, devamında 18 Temmuz'da son bulacağı söylenen OHAL'in de pozitif etkisini hissedeceğiz. Meclis muhtemelen Ekim başına kadar tatile çıkmış olacak ama, ülke kararnameler ile başkan ve kabinesi tarafından yönetileceği için, onların yaz tatili yapmaktan ziyade, yoğun bir tempo ile ekonomi ve yapısal reformlar başta, alacak oldukları kararları uygulamaya sokacaklarını düşünüyorum.

Aynı şekilde ABD ve özellikle AB ile ilişkileri yeniden iyileştirmek için yoğun bir çaba içine girilecek bir yaz olmasını bekliyorum. Hoş ben böyle düşünüyorum ama, eğer karşımızdaki ülke ya da AB gibi kurumlardan ilişkileri gerecek kararlar alınacak olursa, o zaman düşündüğüm yumuşamadan ziyade, yeni gerginliklerin de içine girbiliriz. Misal, AB'nin vize serbestisini Güney Kıbrıs'ı tanıma şartına bağlaması gibi kararlar ilişkilere yeni gerginlikler yaratacak gelişmelerdir.

Kısacası yeni kabine ile her alanda hızlı bir takım kararların devreye alınmasını, yurt dışına yoğun bir ziyaret programının başlamasını bekliyorum. Bunların etkisinin de BİST, faiz ve döviz için olumlu olması beklentisindeyim.

Ticaret Savaşları Başladı!
Trump'ın fitilini ateşlediği ticaret savaşları başladı. İlk anda 50 Milyar Dolar'lık ticaret sınırlamalarıyla başlayacak. ABD ile Çin ve AB ülkelerini direkt etkileyecek bu uygulamalardan Türkiye olarak hangi alanlarda fayda, hangilerinde zarar göreceğiz bunlar netleşecek.

Kısacası sadece kendimize özel bir döneme girmiyoruz. Aynı zamanda dünya ticaret savaşlarının başlaması ile, yaşanacak bir çok gelişmeyi hesaplayacağımız bir dönem başlıyor. Umarım hepimiz ve ülkemiz için iyi bir dönem olur.

Yine olumlu bir bakış açısına döndüm değil mi? Ne yapayım, kötülere uzun süredir zaten fazlası ile dikkat çektim. Cari açık, enflasyon, faiz, kur artışı, bütçe açığı, sınır ötesi bozulan ve riskli ilişkiler, azalan döviz rezervleri, gelen ve gelecek olan zamlar, kadına, çocuğa ve hayvana karşı işlenen şiddette yaşanan artış, eğitimdeki içler acısı görüntümüz...., diye aynı karamsarlıkları saymaya ve bunlara dikkat çekmeye devam etmekten benim bile içim sıkıldı. Artık iyi şeyler duymak istiyorum. Hep kötülere dikkat çekerek işleri iyileştirmek mümkün olmuyor. Ama iyileri ummakla da işler düzelmiyor tabii. Benimkisi bir umut işte. Umut fakirin ekmeği imiş. Hoş ekmeğe de zam gelecek deniyor ama :)

Lafı bağlarken, yeni kabine öncesi son gün olduğu için ben yine iyimser bir seans yaşanmasını ve hafta sonuna yükseliş ile girilmesini bekliyorum. Hisse bazlı getiriler yine endeksten daha fazla olacak bir gün olacaktır görüşündeyim. Tekniklerine göre uygun gördüğüm ...Devamı İçin

NOT: Yazı 6 Temmuz, 08:52'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler