11/05 tarihindeki CARİ AÇIK RADİKAL TEDBİRLER GEREKTİRİYOR başlıklı beklenti yazımın ilk cümlesi ;
'' Cari açık beklentiyi de aşıp 9 milyar 766 dolar oldu. Bu açık rahatsız edicidir. Piyasaları bozar. Yabancı satışlarını arttırır ve sonraki dönemlerde yabancı raitingçilerden beklenen not arttırımlarından ziyade uyarıları getirebilir. ''
Malesef cari açık için bu beklenti yazısına ait olan 11 Mayıs'tan bu yana henüz bir tedbir açıklanmamış olması nedeniyle, piyasalarda yazının içeriği yaşanıyor. Yabancı satışları geliyor. Yabancı portföy şirketleri ve derecelendirme kurumlarından da cari açık konusunda uyarılar geliyor.
Bugün de JP Morgan Türkiye'nin cari açık ve enflasyon risklerine dikkat çekerek , Türkiye için yatırım tavsiyesini Piyasa üstü getiriden piyasa altı getiri seviyesine çekti!
Şimdi bu açıklamaların devamında hep bu yönde mi gelişmeler olur ? Hayır olmaz. 2009 krizinde Şubat-Mart aylarında bir çoğu bankalar da dahil bir çok şirketimiz için benzer şekilde olumsuz düşünceler açıklamışlardı. Sonra tam tersi gelişmeler yaşandı. Benim ratinçiler ve bu tarz portföy şirketleri için o tarihlerde yazdığım bir yazım vardı,okuyabilirsiniz. Bu açıklamların bazen çok farklı niyetlerle de yapılabildiğine inanıyorum.
Gördüğünüz gibi son JP Morgan tavsiye değişikliğine bakınız ! Piyasa üstü getiriyi piyasa altı getiriye çekiyor .Demek ki, öncesinde ilk öneriye güvenerek işlem yapanlar ciddi zarar yapmış durumdalar ! Şimdi de onlara piyasa altı getiri diyerek belki de satış yaptırıyorlar. Akıbet ne olacak bunu akılda tutun , önümüzdeki gün ya da aylarda göreceğiz.Yeniden konuşuruz.
Lakin, bu tarz açıklamların sonrasında gerçekleşmeler bu kurumların beklentileri gibi olmayabilse de, açıklama tarihlerinde piyasaları bozmak için etkili olabilirler. Bir süre dalgalanmalar yaratabilirler. Bu nedenle yine de önemli olabilir. Ama yanlış hatırlamıyorsam, geçen hafta sanırım Merillync'h Türkiye o kadar da riskli değil gibi bir şeyler söylemişti. Yani yabancılar da farklı düşüncelere sahip olabiliyorlar.
Eğer bir an önce doğru tedbirlerle piyasalardaki riskleri azaltamazsanız, bu tür açıklamalar artarak devam eder. Malesef seçim öncesinde olunması nedeni ile de, radikal tedbirleri uygulamaya cesaret edilemiyor. Anlaşılan o ki, seçim sonuçları hepimiz ve piyasalar için çok önemli olacak.
Keşke yazının başındaki cümledeki düşünceye uygun davransaymışız. Ama hala bizim için toparlanmanın çok kolay olacağını düşünmeye devam ettiğim için, o günkü düşünceme rağmen, bu seviyelerden alım önerilerimiz gelmeye devam ediyor.
62.500 destek seviyesi yine önem kazandı. Bu seviye yeniden zorlanacak mı ve aşağı kırılacak mı önemli olacak. Eğer aşağı kırılırsa, öncesinde söylediğimiz gibi 60.800 destek riski dile getirilmeye başlanacaktır.
Bir an önce seçimler bitsin ki, ne tedbirler gelecek görelim. Bu şekilde sadece MB para piyasası kararları ile gitmenin doğru olmadığını söylemiştik ki görüldüğü kadarıyla da artık tüm piyasa böyle düşünüyor durumda. Buna rağmen son PPK 'dan bir ek tedbir çıkmamış olması malesef iyi yansımıyor.
Kısacası 62.500 sonrasında yukarı tepkiler göstereceğimiz beklentilerimizde şimdilik yanılmış görünüyoruz. Çünkü cari açık için doğru bir tedbirleri göremeyen piyasa, tedbirli olmayı tercih ediyor. Artık geri çekilip hisselerimizle seçim sonuçlarını görmeyi bekleyeceğiz.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com