FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar Kuru İle Referandum Kumarı!

Son dönem dövizde yaşanan sert yükselişler sonrasında cumhurbaşkanımız dövizini bozdur kampanyası başlattı. Kendisi de sattığı Dolar dekontunu paylaşmış deniyor. Son dönem yapılan anayasa görüşmelerine istinaden bahar aylarında bir referandum olacağı anlaşılıyor.

İşte ben de buna dikkat çekmek istiyorum! Cumhurbaşkanımızın Dolar'ını bozdur TL'ye dön kampanyası sonrasında TL referandum tarihine kadar değerlenir ve kurlarda önemli geri çekilmeler yaşanacak olursa ki, benim bu görüşte olduğumu biliyorsunuz. Bu takdirde referandum tarihinde bu durum cumhurbaşkanının hanesine önemli bir kazanç olarak yazılacak ve olası evet oylarına çok ciddi katkısı bulunacaktır diye düşünüyorum. O gün gelince, 15 Temmuz'da olduğu gibi, yine cumhurbaşkanının çağrısına uyan halkın kazançlı çıktığı ve Türkiye üzerinde oynanan ikinci bir oyunun daha bu sayede bozulduğu siyasi meydanların gündemi olacaktır.

Tabii bu işin bir de tersi var! Yani halka Dolar'ını bozdur dedikten sonra, döviz çok daha yükseliş gösterecek olursa, bu takdirde olası referandum zamanı gelince, bu gelişme cumhurbaşkanımızın aleyhine bir durum yaratabilir. Açıkçası, böyle bir çağrıda bu risk göz önünde tutulmuştur görüşündeyim.

Ben dövizde parlayan bu ateşin bir süre sonra sönmeye başlayacağı ve döviz kurlarında görülen en üst seviyeler neresi olacaksa, o seviyelerden önemli geri gelişler yaşanacağını düşünüyorum. Ama önemli olan en üst seviyenin hangi kur seviyeleri olacağıdır.

BIST'e gelince de, bir süre sonra dalgalanmaların yükseliş yönüne dönmeye başlamasını bekliyorum. Dövizde yaşanan bu yükseliş durduğu ve geri gelmeler başladığı zaman, BİST'in Dolar bazında değerlemesi başlayacaktır görüşündeyim. Yani, bir çok şirketin artan Dolar kuruna paralel değer artışları yaşamasını bekliyorum.

Genelde yıl sonu yaşanan yükseliş ralisi bu sene maalesef döviz atakları nedeniyle şimdilik yaşanmadı ama bu yükselişlerin bir süre sonra gündeme gelmesini bekliyorum. Yazılarımdan okuduğunuz üzere, ben BIST için karamsar değilim. Sadece yaşanan bir çok ekstra gelişme nedeniyle bir süredir döviz baskısı yaşıyoruz. Döviz yükselişi durduğu zaman bu baskının pozitif yükseliş etkisi yaratmasını bekliyorum. Biraz daha sabır yani.

Bu dönemi teknik seviyeleri kollayarak geçirmek daha doğru olacaktır. O nedenle Destek-Direnç Tablosundaki teknik seviyeler bize referans olabilir.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler