FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düşüşü Yeni Alım Fırsatı Olarak Görmeli!

Dirençlere Takılan Endekslerde Satışlar Yine Geldi
Dün sabah ilk Destek Direnç rakamlarımıza baktığınızda, endeks için 82.590, VOB30 için de 103.325 dirençlerinin verildiğini göreceksiniz. Malesef dün bu dirençler geçilemeyince satışlar yeniden hızlandı. Dünkü beklenti yazımın başlığında ve içeriğinde de bu seviyelere özellikle dikkat çekmiştim. Endeks 82.564 seviyesinden, VOB30 da 103.300 seviyesinden geri dönerek satışların arttığına şahit olduk.

Bu denli sert satışların olmasında, muhtemel Moody's not artışı beklentisi ile hisse almış olan hadge fonların (Kısa vadeli hızlı hareketler yapabilen fırsatçı fonlar), umdukları not artışını görmemeleri nedeniyle satışa yönelmelerinin de etkisi olabilir. Ama her şeyden önce neredeyse tüm yorumcuların uzun bir süredir endekste gelebilecek bir düzeltmeye dikkat çektikleri unutulmamalı. Moody's'ten not artışı gelirse, gelebilecek yeni yatırımcı fonlara satarım düşüncesi ile yapılmış olan alımlar nedeniyle endeks daha öncesinde realize gelmesi gereken seviyelerini de fazlası ile geçmişti. Moody's bu beklentiyi en azından kısa süre için bozunca, satışlar bir anda geldi. Nasıl ki, özellikle 87.000 direncinin tehlikeli bir seviye olduğuna teknik olarak dikkat çektiysem, artık bu seviyelerin altında yaşanacak düşüşlerin de hisseler için alım fırsatları yaratacağına inanıyorum.

Yaşanan sert düşüş, Kasım başından bu yana süren ısrarlı ve ayrışan yükselişin bir anda durmasıyla gelen teknik bazda olması sağlıklı olur dediğimiz oranlar civarında yaşandı. Böyle bir düşüş üç gün gibi kısa sürede olunca, panik satışlar nedeniyle de ekstra düşüşlerin yaşandığı görülebiliyor.

Teknik direnç ve Moody's dışındaki diğer bir düşüş nedeni olarak da; bankalar için kredi artışının sınırlanması açıklamalarının olduğunu düşünüyorum. Tahvil faizlerinde artık diplere gelindiğinin düşünüldüğü bir ortamda, kredi büyümesine de set çekilecekse, bankaların kâr artışları azalacaktır düşüncesi de özellikle banka hisselerinde satışların artmasına neden olmuş olabilir. O ya da bu sebep, sonuçta teknik olarak realizenin olması gereken seviyelerde bir sebep bulunacaktı. İşte yazdığım gerekçelerle de, fazlası ile sebep çıkmış oldu.

Borsa Dışında Kriz Belirtisi Yok!
Beklenen bir düzeltmenin hızlı yaşanmış olması dışında bir sorun görmüyorum. Bu hızlı düşüşün, aynı tarihler içinde dış borsalardan fazlası ile pozitif ayrışmamızdan kaynaklandığı kanaatindeyim. Ekstra düşüşle dış borsalar ile dengeyi sağlamış oldular. Ama dikkat ederseniz borsadaki düşüş dışında başka bir kriz emaresi görülmüyor. Yani bu satışı yapanlar dahi, hemen gidip döviz alımına geçmediler. Türk tahvillerinden çıkmadılar. Sadece borsada satış yaptılar. Çünkü % 9'u bulmuş olan bu düşüş esnasında tahvil faizlerinde ya da döviz kurlarında ekstra bir hareket yaşanmadığını görüyoruz.

Demek ki, borsanın kendi şartlarının yarattığı bir düşüşle karşı karşıyayız. Bu nedenle de panik yapmaya, ekstra korkmaya, realize yapılmalı dediğimiz 87.000 civarı endekste vermediğiniz hisselerinizi, panikleyerek bu seviyelerde verip de çıkalım mı diye düşünmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Hatta biliyorsunuz öncesinde 87.000'li seviyelerden gelebilecek bir düzeltme sonrasında, yeni bir yükseliş trendinin başlayacağına inandığımı yazıyordum. İşte söylediğim bu düzeltme yaşanıyor. Şimdi düşüşün destek seviyeleri doğru tespit edilirse, yeni alım fırsatlarının kollanması gerektiğine inanıyorum. Ancak, olabilecek ek düşüşleri düşünerek, alım imkanlarınızı bir kerede tüketmeyip, kademeli alımın tercih edilmesini doğru buluyorum. Tabii bir de doğru hisse tespiti önemli olacaktır. 2012'nin son aylarından beri, olası bir düzeltme sonrasında yaşanacak yeni yükseliş trendi içinde diğer sektör hisselerinin ön plana çıkacağını yazıyordum. Yine aynı düşüncemi koruyorum.

Destek-Direnç Tablomuzda endeks için referans alınabilecek seviyeleri görebilirsiniz.

Aydın Eroğlu
Stratejist

En Çok Aranan Haberler