FİNANS

Düzeltme Başlıyor Mu?

Cuma günü teknik realizenin ilk sinyalleri görülmüş. Birçok hissede ve endekste satış gelmiş. Bugün eğer 76.130 seviyesi görülürse, Destek-Direnç Tablosu'nda verdiğim alt seviyelere doğru iniş başlayabilir. Ben biraz daha yüksekten bu düzeltmenin başlamasını umuyordum. Benim seviyem 78.300 - 80.000 arası endeks seviyeleriydi. Alt seviyenin 500 puan altından başlıyor olabilir. Olabilir diye tekrarlıyorum! Çünkü dediğim gibi realizenin devamı için 76.130 seviyesinin teknik olarak görülmesi lazım. Eğer bu seviyeyi görmeden Avrupa borsalarında beklenen alışlar yönünde güne başlayabilirsek, iş değişebilir.

Ama hemen belirteyim ki, biliyorsunuz olası bir düzeltmeyi bir süredir yazıyorum. Düzeltmenin sonraki yükselişlerin öncesindeki güç toplama hareketi olacağını yazdığımı hatırlıyorsunuz. Yani olur da, düzeltme yaşanırsa bundan fazla korkmamak lazım. Sadece geçen hafta satmayanların kaçırmış oldukları bir satış-alış fırsatına üzülebilecekleri, devamında yeniden yükselişlere hazırlanmak gerektiğini düşünüyorum. Ama düzeltme yaşanırsa 73.313 seviyesine kadar inilebilir. Bu nedenle hisselerdeki karşılıklarında da bu endekse uygun realizeleri görme riskimiz olur. Lakin, bu esnada hisse bazlı yükselişler yine de mümkündür.

PPK Faiz İndirecek Mi?
Yarın bu sorunun cevabını göreceğiz. Faiz indirimi olmazsa ya da 0,25 alt band indirimi yaşanırsa bu önceden satın alınmış bir gelişme olacağı için olumlu bir yansıması ilk anda görülmeyebilir. Ancak 0,50 ve üstünde bir politika faizi indirimi banka hisselerinde yükseliş yaşatır diye düşünüyorum. Bu beklentide miyim derseniz? Bana göre faiz indirilmesi gerekiyor. Hem de bir kaç seferde 100 baz puan indirim hedeflenebilir. Ama TCMB'nın ne düşündüğü ve bu yönde ikna olduysa, ne kadar bir indirim yapabileceği önemli.

ABD Mali Uçurum Riski Hala Çözülmedi.
24 Aralık tarihine kadar bu konuyu çözemezlerse, yeni yıla bu sorun ile girilecek demektir. Ben sorunun çözüleceğine inananlardanım. Ama hala nasıl oluyor da çözemiyorlar aklım almıyor.

Hedefleri, revizeleri ve sonraki hedefleri görüldüğü halde elindeki hisseleri satmayanlara, böyle düzeltmeler yaşanması halinde ciddi fırsatları kaçırabileceklerini unutmamalarını hatırlatıyorum. Yükseliş güzeldir ama, her yükselişin en azından geçici de olsa bir düzeltmesi olabilir. Yeter ki, düzeltme benim beklediğim gibi sonraki yükselişin ön hazırlığı için olsun.

Hepinize iyi haftalar dilerim.

Not: Yazı 09:13'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler