FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ENDEKSTE SIKIŞMA VAR. EMTİALAR DA, AŞAĞI YÖNLÜ.

ABD piyasası dün kapalıydı , bugün de yarım gün olacak. Dow endeksi dirençlerinde. Dow için 11.212, Dow future için 11.183 , Dax için de, 6.922 direnci var. Ben bu piyasalarda öncelikle kısmi bir gevşeme olabilir diye düşünüyorum. Ama özellikle Dow future 11.210 seviyesini görürse, teknik olarak yukarı hamle getirecek bir görüntü oluşabilir. Şimdilik öncesinde gevşeme bekleyip, yukarı gitmesi için dediğim seviyeyi gözlemek lazım.

Bu ortamda İmkb 'de de 67.300 yönümüz için krıter özelliği taşıyor. Bu seviyenin altında kalmak yeniden biraz satış getirebilir. Ama yukarı geçilebilirse alışları tetikler. Görüyorsunuz ki, bu durum endekste sıkışma yaratıyor. Yukarı yön zorlanırsa 2.000 puan, aşağı yeniden sarkma olursa 1.000 puan civarı bir riski yakın vade için taşıyoruz.

Diğer emtialara bakınca da, kafalar iyice karışıyor. Çünkü aynı anda gümüş, bakır aşağı yönlü bir zorlama yapacak gibi duryor. Altın ise, 1.370 desteğine sahip. Değerli madenlerde özellikle altın yön konusunda etkili olabilir. 1.370 $ desteğini kıracak olan altın ilk etapta 1.350 $ a iniş yapabilir. Ama altın için asıl önemli olacak seviye eğer inerse, 1.320 dolar seviyesi olur ki, bu seviyenin altında altın teknik olarak şu sıra endeks için konuşulan ikili tepe formasyonu konuşulmaya başlar ve çok daha ciddi düşüşlerini görebiliriz. Lakin altın eğer , 1.382 doları görürse, o zaman 1.416 $'a doğru yeni bir hareket yaşar. Benim beklentim hepsinde aşağı yönlü.

Türkiye'deki gevşemeleri düzeltme olarak yorumladığımı biliyorsunuz. Çünkü Türkiye için oluşmuş bir tedirginlik söz konusu değil. Piyasa hareketleri içinde dikkat çekmeyi unuttuğumuz iki gün evvelki hazinenin tahvil ihracında talebin 11 aylıklara gelmesi beklenirken, bilakis on yıllık olanlara yine talep patlaması yaşandı . 2 Milyar düşünülen ihrac için 26 kusur milyar yabancı talebi geldi. Yanılmıyorsam 2.3 milyar gibi bir satış gerçekleşti. Yani yabancı paranın en büyük yatırım alanlarından birisi şu sıralar Türkiye. Bu uzun bir süre daha gidecektir. Başbakanın da, sıcak paraya tedbir alınması gerektiği yönündeki açıklamaları tahvil ihraçlarına gelen bu aşırı taleplerin etkisinden olabilir.

Kısacası biraz daha gevşemeler ile taban formasyonları oluşturabiliriz. Sonrasında yıl sonu yükseliş dönemi başlamasını bekliyorum.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler