FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tam Bıçak Sırtındayız!

Seçim sonuçlarından tek başına iktidar imkanı çıkmayınca, herkes hükümet alternatiflerini hesaplamaya başladı. Siyasi partilerin son yaptığı açıklamalara bakınca piyasalar için tam bir bıçak sırtında olduğumuzu görüyorum!

Bugün çok kısa yazacağım.
Eğer bir şekilde hükümet kurulursa; kur ve faiz düşer, borsa yükselir. Hem de ilk anda oldukça sert yükselir. Dün hisse bazlı olası yükseliş tepkilerinin aynı düşüşte olduğu gibi yüksek oranlı olabileceğini görmüş olduk. Sonra hükümetin nasıl oluştuğuna göre yükselişin devamı hakkındaki görüşlerimiz şekillenecektir.

Yok eğer erken seçim kararı alınırsa, Türkiye bu esnada meclisin yeni üyeleri yemin etti, başkanlık divanı seçildi, hükümet turları yapıldı, sonra (şu andan itibaren yaklaşık 60 gün sonra) erken seçim ilan edilir. Üstüne 90 gün de seçim süresi geçer. Etti mi en az beş ay. Bu esnada büyüme hedefleri, ekonomik hamle kararları falan hiç biri gerçekleşmez diye düşünüyorum. Hatta aynı gerginliklerle erken seçim kararı alınırsa, yabancının bu işten memnun olmayacağını, rating uyarılarının artacağını düşünüyorum. Buyurun kararı siz verin! Ben bu bıçak sırtının ne tarafına düşeceğimizi kestiremediğim için yeni öngörü yapma konusunda çok zorlanıyorum.

Hükümet her şekilde kurulur ama...; yine de çekincelerim var diyorsanız yeni alımlarınızı yine de sahip olduğunuz nakit varlıklarının bir kısmını tutarak yapmak tedbirli davranış olur. Çünkü erken seçime gidecek olursak, BIST'in de, bir çok hissenin de seçim sonrası gördüğü fiyatların daha da altına inme riskini kuvvetli buluyorum. BIST için önemli destek 73.500 dediğimi biliyorsunuz. Kırılırsa panik ciddi olur. Ama böyle korkar uzak durursunuz, hükümet kurulur. O zaman düşüş sonrası tepkileri gördünüz. Önemli bir fırsat kaçırmış olursunuz. Diyorum ya, tam bir bıçak sırtı durum. Umarım doğru kararlar verirsiniz.

Büyüme Verisi Açıklanacak!
Saat 10:00'da GSYİH yıllık birinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Veri için maalesef iyimser değilim. Yaşanan otomotiv sektörü grevleri nedeniyle, sonraki dönem için de iyimser değilim. Bir an önce ülkeyi siyaseten sakinleştirip, hükümeti kuramazsak 2015 büyüme hedeflerinin gerçekleşmesini çok zor görüyorum.

NOT: Yazı 10 Haziran Çarşamba 08:59'da borsaanalizci.com'da paylaşılmıştır. Tekniği uygun yeni hisse öngörülerimi Teknik Analiz Al/Sat tablosunda görebilirsiniz.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler