FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Veri Yağmuru Var!

10:00'da bizim enflasyon verimiz gelecek. İki farklı görüş var. Biri petroldeki düşüşün baz etkisi destekli enflasyonda düşüş beklentisine sahip, diğeri ise son gelen verilere bakınca enflasyonda artış bekliyor. Yani ben de kararsız kalıyorum. Çok emin olamadığım için bir görüş belirtmek istemiyorum. Ama düşen enflasyon görüntüsü piyasaları kısmi desteklemenin ötesine geçmez. Aynı şekilde yüksek gelecek bir enflasyon verisi de sert bir çöküş yaratmaz. Enflasyon verisi sınırlı dalgalanma etkisi yaratacaktır.

ABD Veri Yağmuru Var!
Tek tek yazmak istemiyorum ama bir çok konuda abd verisi gelecek. Üstüne yarın tarım dışı istihdam verisi gelecek. İşte asıl önemli veri bizim için ABD verileri olacaktır. Eğer geçen haftaki sürpriz iyi verilerin aynı şekilde devamı gelecek olursa, bu takdirde FED faiz artışı beklentisi iyice artacaktır. Mart toplantısında da FED'in bu yönde kısmi bir faiz artışı daha görülebilir. Bu yönde beklenti arttıkça, gelişmekte olan ülkelerde kâr realizasyonları yaşanabilir. Dünya ons altın fiyatlarında gevşeme yaşanabilir. Kurlarda kısmi yükselişler görülebilir. Parite 1,07 ve belki biraz daha altına doğru gevşemeye devam edebilir.

Yok eğer gelecek veriler FED'in faiz artışı yapmasını desteklemeyecek şekilde gelirse, o zaman parite bu seviyeden toparlanmaya başlar. Ancak paritenin istikbali sınırlıdır. Çünkü öyle ya da böyle FED faiz artışları olacaktır. FED faiz artışı yapmayacak denirse, BIST 80.000'li seviyeleri test edebilir.

Ben son ABD verileri nedeniyle açıkçası yeni verilerin de iyi gelmesinden çekiniyorum. Bu nedenle BIST'de 80.000'e yükseliş devam ettikçe gerçekleşen hedeflerde pozisyon kapatılarak izlemeye geçilmesini doğru buluyorum. Gördüğünüz gibi borsa algıların yönetildiği bir alandır. 10 gün evvelki ortamı hatırlarsanız genelde çok olumsuz bir piyasa tedirginliği vardı. Benim teknik olarak 80.000'e dikkat çektiğim sıra aslında Suriye riski falan BIST düşer korkusu ve açıklamaları vardı. Ama bakın şimdi sanki o korkular hiç yaşanmamış gibi düşünülüyor. Şu anki iyimser havanın da bir anda değiştiğini görebiliriz. Bu nedenle temkinli olmayı bilmek lazım diyorum. BIST'in 80.000'e doğru yükselişinde realize yapılmasını doğru bulduğum görüşümü korumayı sürdürüyorum. Ama hisse bazlı hareketler yine de olacaktır.

NOT: Yazı, 3 Mart 08:59'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler