FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

WIKILEAKS ´IN ETKİSİ NE OLUR ?

Açıkçası devletlerin ilişkilerinde internet sitelerindeki açıklamaların belgeye dayalı dahi olduu söylense , hemen borsaları etkileyecek boyutta bir tepki yaratmasını beklemiyorum. Açıklamalar doğru dahi olsa, ilgili taraflar yalanlayacaklardır. Sonrası için, ilişkilerde bazı gerilimler olabilir ama , sonuçta bir çok şeyi zaten devletler bilir. İlk Körfez Savaşı sonrası gelişmelerin , Çekiç Güç bölgesinde yapıldığı söylenen bazı örgütlenmelerin, ABD onayı dışında olması mümkünmüydü. Üstünde uçuş bile yapılamayan bir bölgenin, altından habersiz olunur mu? Ya da hiç haberimiz yoktu dense de , Türkiye'nin bunları bilmemesi mümkün müdür! Uluslar arası ilişkiler güce dayanır. Eşitler hukuku, güçlülerde ise, orman kanunları geçerlidir. Gücü olan kuralı koyar.

Kısacası ben , wikileaks nedeniyle bizi ve dünya borsalarını sarsacak bir gelişme beklemiyorum. Sadece isim bazında hissesi olan şirket adı sorun olacak şekilde geçseydi, o zaman o hisse geçici bir tepki gösterebilirdi. Öyle bir durum da yok. Bugün İMKB için daha pozitif bir gün bekliyorum. İrlanda konusuna gelince, gerekli para konusunda anlaşma sağlanmış durumda. 85 milyar avro AB-IMF kurtarma fonundan bir para verilecek. Lakin önümüzdeki günler, bu kutarma paketlerinin başka ülkelere de yansıyıp-yansımayacağı ve yansımalar olacaksa, daha kaç ülkeye ve hangilerine yansıyacağı çok önemli. Bu hafta Portekiz'in borçlanma ihalesi var. Eğer İhale atlatılabilirse, ateş biraz söner. Ama İhalede sorun olursa, dalgalanmlar sürer .

Ben Aralık ayında toparlanmalar olmasını bekliyorum. Ancak bu günleri yine de dikkatli geçirmek ve borsa ile inatlaşmamak lazım. Gerektiğinde ani gelişmelerdeyöne göre davranmayı bilmeliyiz. Hedef aralıklarımızı ortam biraz düzelene dek, daha kısa tutmalıyız. Böyle piyasalarda yanlış kararlar almak gayet doğaldır. Önemli olan yanlış bir karar alındıysa, bunu hemen düzeltmeyi bilmek önemlidir.

Ortam yatışırsa, yılsonu bankacılık hisseleri yine ilgi görmeye başlar. Ama krizlerde eğer kur artışları sert olursa, ihracata yönelik hisselerin bundan olumlu etkileneceğini bilmek lazım.

İyi haftalar dilerim.
Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler