FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni Bir Gerginliğe Günaydın!

Tam bir krize kendimizi alıştırırken, hop yeni bir tanesi daha gündemimize geliyor. Bugün de normalde ABD tarım dışı istihdamı ve dün kısmen iyi gelen enflasyon verilerini konuşacak iken, HDP'li millet vekillerinin göz altı haberlerine uyandık. Şu an diğer gündemlerin hepsi ikinci planda kalmıştır.

HDP'li Vekiller Göz Altına Alındı!
Sanırım haberlere bakan herkes, HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 11 HDP millet vekilinin göz altına alındığı haberlerini görmüştür. Göz altı nedeni olarak, DTK, KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri yönünde açıklamalar görüyoruz. Muhtemelen ifadeler alındıktan sonra serbest bırakılabilirler.

Hemen görüşümü söylemek istiyorum; dokunulmazlıkları kaldırılan millet vekilleri kim olursa olsun gidip haklarındaki iddialar için ifadelerini vermeleri lazım. Gitmiyorum, gelsinler alsınlar misali tepkiler millet vekili için dahi doğru tepkiler değildir.

Dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra haklarındaki fezlekeler için savcılığa davet edilen ancak ifadeye gitmeyen millet vekillerinin bu sonucu bekliyor olmaları lazım. Buna rağmen ifadeye gitmemeleri, bazılarının PKK teröristlerinin cenazelerine taziyeye giderek provakasyona davet çıkartmaları kabul edilebilir davranışlar değildir. İfadeye gitmeyince göz altı kararı çıkacağı bilinmesine rağmen gidilmiyorsa, bu davranış bölgesel ve toplumsal olaylara neden olma maksadına hizmet eder. Güneydoğu şehirlerinde yaşanan PKK terörü, sınırlarımızda PYD ve PKK ile yaşanan gerilimler ortada iken devlete kafa tutmanın iyi bir maksatı olamaz.

BİST için 76.500 - 76.000 desteğine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Bu ortamda bu destek kırılacak olursa, sonraki artçılarına göre BIST 75.112 - 74.500 - 74.000 - 73.208 diye alt seviyelere kayma riski taşır. Gözaltılar sonrası az önce Diyarbakır Bağlar semtindeki emniyet binasına bombalı bir saldırı gerçekleştirildi. Benzer olayların boyutu piyasaların ve BİST'in tepkilerini de şekillendirecektir. Umarım patlamada can kaybı yokturr diyorum.

Gözaltı kararlarının, dün Bahçeli ve Cumhurbaşkanının görüşmesinden sonra gelmesi ilginç bir gelişme! Eğer bu görüşme sonrasında idam dosyası da meclise gelecek olursa ve Öcalan da idam kapsamına alınırsa, hem içeriden hem de dışarıdan yeni gerginlikler ortaya çıkabilir. Zaten her olayda Türkiye'nin güneydoğusunda yeni bir oluşumun destekçisi olan AB hemen yüksek perdeden tepkilerini vermeye başlayacaktır.

Umarım bu durum çok uzamaz. Yoksa her alanda gerilim yaşanırken ekonomik sorunlara odaklanmak mümkün olmaz. İçerideki siyasi gerilim bu boyutlarda iken, özel sektör kendisini güvende hissetmez. Yatırım kararları alamaz.

Kusura bakmayın. başka konulara değinemiyorum. Normalde teknik stochastic seviyeleri özellikle banka hisselerinde alım seviyelerine çok yakın olduğu için, bugün bazı banka hisselerinde kısmi alım öngörüleri yapmayı düşünüyordum. Ama bu ortamda bunu doğru bulmuyorum. İzlemede kalmak doğru olabilir. Yaşayıp göreceğiz.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

NOT: Yazı 4 Kasım Cuma, 08:06'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler