FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YENİ HAFTA YİNE YENİ REKORLAR GETİREBİLİR !

**

**Cuma ikinci seansın ortasında yaptığım yukarı beklentimi koruyorum.

Dow ve İmkb pozitif açılış ile haftaya başlayabilirler. Hisse bazlı önerilerimizdeki beklenti hedeflerimizi koruyorum.

Çin başbakanının Türkiye ziyaretinde atınlan imzalar ve alınan kararlar önemli gelişmelerin alt yapısını kuruyor. İki ülkenin aldığı ticaretlerinde TL. ve Yuan kullanılması kararı çok önemli bir mesele. Biliyorsunuz, Türkiye benzer kararları öncesinde Rusya, İran ve Suriye ile de aldı.

Şimdilik tam manası ile uygulaması yapılamıyor.Bunlar için, karşılıklı bankaların birbirlerinin ülkelerinde daha fazla sayılarda bulunması gibi kararın aktifleşmesini kolaylaştıracak ve hızlandıracak ara alt yapı hazırlıklarının da, hızla yapılmaı lazım.

Eskiden ülkeler paralarını altın karşılığı basarlardı. Bir ülkenin ne kadar basılı parası varsa, karşılığında da bloke etmiş olduğu o kadar altını olması aranırdı. Lakin ABD bu kuralı , altın karşılığı ayırmadan, değersiz kağıda dolar basıp , dış dünyanın kaynaklarını çekmeye başlayarak bozunca, kendisinin en önemli ama biriktiren ülkeler için en riskli ihracat kaynağını yaratmış oldu !

ABD Doları'nın en büyük kullanım yeri olan petrol kontratlarının ilk kez Irak ve Saddam tarafından k
ullanımından vazgeçilmesi, Saddam ve Irak'ın sonu olmuştu. Ama görülüyor ki, Irak savaşı sonrasında petrol kontratları, neredeyse tamamen dolara dönmüş olsa da, karşılıksız basılan dolarlar , ülkelerin krize girmesini engleleyemiyor.

Neyse, bu konu çok uzun ve detaylı bi olaylar zincirini içeriyor. Şimdilik hiç girmeyelim. Ama şunu diyebilirim ki, eğer Türkiye Tl.'yi petrol ve doğalgaz ticaretinde, aynı zamanda da Çin ile ticarette kendi ülke paralarını yaygın kullanmayı başarabilirse, bu durumda yazılarımda TL. için bahsettiğim değerlenmenin sürmesi kaçınılmaz olur.

Çin ile atılan imzalar ve alınan kararlar , hep Türkiye'ye olan yatırım ilgisinin artmasına neden olacak pozitif gelişmelerdir.

Bu nedenle yabancıların İMKB'den öyle kolayca çıkmayı düşünmelerini kimsenin en azından uzunca bir süre beklememesi gerekir diye düşünüyorum.

Dow için geçen haftaki olası seviye beklentim ve uyarım aynen geçerlidir.

İMKB ve Dow için geçen hafta belirttiğim realize risklerini devamlı yaşayacağız. Endeks gün sonu kapanışları eksilerle olmadan , bu şekilde yükselişleri yaşadıkça, realize riskleri de dikkat etmemiz gereken konu olmalı.

Bu nedenle hisse bazlı davranışlarımız sürmeye devam edecektir. Önerilerimizi hedefleri gerçekleştikçe vermek ve yeni önerilere geçmek doğru kararlar olabilir. Sonuçta şimdiye dek gördüğümüz en yüksek seviyelerde olduğumuz için, hedef ve stoplosslara uymak , olası zarar risklerimizi azaltacaktır.

İyi haftalar

Aydın Eroğlu


En Çok Aranan Haberler