FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıl Sonu Hareketleri Yaşanıyor!

Yabancıların Noel tatili dolayısı ile azaldığı bu günlerde, hisselerde ekstra spekülatif hareketlerin yaşandığını görürüz. Bir bakarsınız bazı hisseler aşırı alımlarla tavanlamış ya da ciddi oranda yükselmiş olabiliyor. Bu tarz alımlar sizlerde aynı şekilde sürecektir yanılgısı yaratmasın! Sonra aniden yükselen bu fiyatların peşine takılıp da yüksek maliyetli aldığınız hisseler aynı şekilde geri gelecek olduğu zaman ciddi zararlar yapabilirsiniz.

Ama maalesef borsada son dönemler bazı kurumlar manipülatif hareketler yapıyorlar. Artık kurum nezdinde hangi yatırımcı bu işlemleri yapıyor bunları tespit edip gerekli olduğu takdirde ceza vermek SPK'ya kalıyor. Nitekim benzer SPK kararlarını da arada okuyoruz.

Kısacası sizlerin bir kez daha dikkatini çekmek istedim. Her gördüğünüz tavan tavan yükselişlerin karşılığı var diye düşünmeyin. Şirketin bilanço veya ortaklık detaylarında bu yükselişleri izah edecek bir gelişme olmayabilir. Maalesef bitcoin gibi ne olduğu, muhatabının kim olduğu belli olmayan, sorumluluğun kimsede olmadığı, arkasında bir merkez bankası ya da devlet gücü olmayan, titan zinciri gibi para girdikçe artan bir alanda bile bu denli yatırımcı çılgınlığı yaşanıyorsa, çok küçük benzerleri de borsalarda yaşanabiliyor.

Ama dediğim gibi, borsadaki bazı yükselişlerin manipülatif işlemler dışında bir dayanağı olmayabilir. ''Hisse ne yükseldi almadık tüh kaçtı'' diye takip ettiğiniz hisseler, yine yükselmeye devam ettikçe sizleri hep çıkıyor bu hisse yanılgısına düşürebilir. Bu çok tehlikeli bir yanılgı olur. Devamlı yükselişler herkesin dikkatini o hissede toplar. Buradan döner dedikçe hisse yükselir. Sonra ''yok ya bu hisse düşmeyecek'' diye düşündüğünüz zaman bir bakarsanız hisse gün içinde bir düşüş yaşadıktan sonra yeniden alınmaya başlamış. Aman ben de bu sefer kaçırmayayım diye hemen hissenin üstüne atlarsanız, işte o anda bu işlemleri yapanların yemi olabilirsiniz.

Lütfen aşırı riskleri göze almayınız. Hisse elinizde kalsa bile, en azından bir süre sonra ederinin elinizdeki maliyet ve üstüne denk geleceğini bildiğiniz, güvendiğiniz hisselerde yatırım kararları alınız. Borsa kesinlikle bir kumar ve kumar alanı değildir. Sonra yılların birikimlerini kaybedecek olursanız, bunların telafisi aynı kolaylıkta olmayabilir.

Maalesef bu tip işlemler tüm dünya borsalarında yaşanabiliyor. SPK gibi denetleyicilerin çok da fazla yapabileceği şey yok. Bir şekilde bazı tedbirleri devreye sokarak ve tespit ettikleri manipülatörlere ceza keserek yatırımcıları korumaya çalışıyorlar ama bu yeterli olmuyor. Yine de benzer işlemler sürmeye devam ediyor. Kendinizi asıl sizler koruyacaksınız.

Atilla Davası Sonuçlanıyor!
Sanırım bugün ABD'de görülen dava sonuçlanacakmış. Davadan çıkacak sonuç piyasalarımız için çok önemli tepkiler yaratabilir. Birçok yazımda tekrarladığım gibi, bankalara bir ceza falan çıkmayacak olursa, BİST özellikle kamu bankalarının ekstra artışları ile bankacılık sektörü önderliğinde sert yükselişler ile yeni rekorlara imza atabilir. Bir çok hisse de bu yükselişlere katılır. Bu esnada çok iyi bir kâr realizasyonu fırsatı yakalanmış olur. Bunları değerlendirmek önemli karlar yapmanızı sağlar.

Ama eğer bankalara önemli bir ceza gelecek olursa ki, buradan takip ettiğimiz haberlere bakarak bu konuda sağlıklı bir yorum yapamıyorum. O zaman bir anda tüm piyasalar karışabilir. Bankalarda olası sert düşüşler, BİST'de de benzer sertlikte düzeltmeler yaratır. Kur ve faiz de aynı anda sert yükseliş yaşayıp, TCMB'nı ani faiz artışı kararı almaya zorlayabilir. Son açıklamalara bakınca sanki bu sonuçları yaratacak bir karar çıkmayacak gibi izlenim yaratılmış durumda ama yine de emin olamıyorum.

Gördüğünüz gibi henüz bu konuda tam bir netliğe kavuşmamış belirsizlikler sürüyor. Bu nedenle tekniklerini uygun ...devamı için

Hepinize bol kazançlar.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratej

En Çok Aranan Haberler