FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa rekoru biner biner kırıyor

Dün 90 bin psikolojik sınırını aşan Borsa İstanbul (BIST), faizlerdeki düşüşün kalıcı olduğuna yönelik kanının güçlenmesiyle 91 bin puanı da geçti.

Borsa rekoru biner biner kırıyor

Güne yükselişle başlayan BIST 100 Endeksi, ikinci seansa da artışla başladı ve yüzde 2'ye yaklaşan kazançla 91 bin 85 puana kadar çıktı. Bugünkü yükselişler BIST 100'ün yılbaşından beri getirisi de yüzde 15'e yaklaştı.

Analistler, küresel piyasalarda yükselişin devam etmesi ve yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin 4 Haziran'da Türkiye konulu bir toplantı yapacak olmasının Moody's'e yönelik not artırım beklentilerini canlandırmasıyla endeksin yükselişinin hız kazandığını kaydetti.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Borsadaki hedefler 100 bin puan seviyelerine doğru revize edilmişti. Bu değerlendirmelerde de ana neden faizlerdeki düşüşüşün kalıcı olacağıyla ilgili düşüncenin yerleşmeye başlaması oldu. Bunun üzerine hesaplar bir daha yapıldı ve buna Türk hisse senetleri piyasası da uyum sağladı. Yurtdışında satış gelir kaygısı var ama bunun temeli pek yok. Çünkü Türkiye'ye para girişi devam ediyor. Borsada henüz bir dönüş işareti de yok. Beklenmedik bir gelişme olmadığı takdirde 96 bin seviyeleri görülebilir. Ayrıca bu seviyeler artık Türkiye'deki hisselerin ederi olarak görülebilir. Bunun üzerine de gidilebilir. Ancak daha sonrasında yeni değişkenler devreye girmezse yavaş yavaş pahalı olduğu yönünde değerlendirmeler gelebilir" dedi.

Cömert, bugün kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'de konferans düzenleyeceğiyle ilgili haber akışının özellikle ikinci seanstaki alımlarda etkili olduğuna da dikkat çekti. Ancak Cömert, bunu geçen yılın sonunda bir diğer kuruluş olan Fitch'in açıkladığı ve heyacan yaratan not artışı görüntüsüne benzetildiği için etkili olduğunu belirtti.

Cömert, "S&P'nin konferans düzenleyeceği bilgisi de hareketlenmeye neden oldu. Ama bu gelişme çok da not artışıyla ilgili değil gibi geliyor. Piyasa bu daha önce yaşanan Fitch'in konferans düzenleme kararı ve üzerine yaşanan gelişmelere benzetildi. Not artırımı gelirse düzenlenecek konferansta gelecek diye bir şey yok sonrasında da öncesinde de gelebilir." dedi. (Emek Kaplangil/HÜRRİYET)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler