FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa tepetaklak, dolar 4 ayın zirvesinde

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yurtdışı piyasalarda yaşanan satış baskısının etkisiyle güne negatif başladı. Dolar ise, son dört ayın zirvesine çıktı.

Borsa tepetaklak, dolar 4 ayın zirvesinde

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun Endeks, 608 puan düşüşle 56.471 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.07 oranında değer kaybetti.

Piyasalar, bugün AB Liderler Zirvesi'nden gelecek haberlere, özellikle de Yunanistan konusu ve ortak Euro tahviline yönelik yapılacak açıklamaları takip edecek.

AB Liderler Zirvesi’nden her toplantı sonrasında olduğu gibi kesin sonuçlar çıkması beklenmese de, Euro Birliği’nin korunacağına dair mesajlar ile büyümeyi güçlendireecek bir insiyatif paketin, hatta ortak tahvil konusunun gündeme gelmesi beklentiler arasında.

Teknik olarak bakıldığında; düşük hacimle dengelenme arayışına girmesi beklenen İMKB’de, 56.500 ilk destek olarak izlenecek. Bu desteğin altına gelmediği sürece İMKB’de, 57.000-57.300 aralığına doğru yükseliş denemeleri görülebileceği vurgulanıyor. 56.500 desteğinin kırılması halinde ise İMKB’de yeni hedefin 55.800 seviyeleri olacağı vurgulanıyor.

Bugün İzlenecek Datalar
11:00 - Almanya, Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi
11:00 - Euro Bölgesi, Mart ayı cari işlemler dengesi
11:00 - İngiltere, MB son para politikası kurulu toplantı tutanakları
12:30 - Almanya, 2 yıl vadeli tahvil ihracı
17:00 - ABD, Nisan ayı yeni konut satışları
17:30 - ABD, haftalık petrol stokları

DOLAR DÖRT AYIN ZİRVESİNDE Dolar son dört ayın en yüksek değerine yaklaştı.

Avrupa'da Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına yönelik endişeler doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oluyor.

Haftaya yükselişle başlayan dolar, bugün 19 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Dolar sabah saatlerinde bankalararası piyasada 1,8475-1,8505 seviyelerinde işlem görüyor.

Serbest piyasada şu dakikalarda 1,8430 liradan alınan dolar 1,8446 liradan satılıyor.

Doların yaptığı hamleye son dönemde kur sepetinin de katıldığına dikkat çeken analistler, kur sepetinin 2,06’nın altına gerilemedikçe TL’nin potansiyel olarak değer kaybı olasılığını sürdüreceğini vurguluyor. Dünü 1,82 seviyelerinde kapatan dolar/TL, bu sabah 1,84’lerde güne başladı. İşin daha tedirgin edici yanı, bu yükselişin sadece doların uluslararası piyasalarda genel değer kazancı etkisi ile olmadığı. Zira kur sepeti de 2,09 seviyelerine yükselerek TL’de değer kaybının sürdüğünü teyid ediyor.

Bu teknik görünüm çerçevesinde dolar/TL‘nin 1,87–1,89 aralığına doğru yükseliş potansiyeli sürecek. Kur sepeti 2,06’nın altına gelmedikçe TL’deki değer kaybı olasılığı teknik olarak hala güçlü olarak durmakta olduğundan dolar/TL pariteye bağlı olarak geri gelse de bu geri gelişler kalıcı olacağı izlenimi yaratmıyor.

Euro/dolar paritesi ise, parasal genişleme beklentileriyle yükselişe geçse de, ABD’den gelen konut verileriyle yukarı yönlü seyrini sürdürürken, eski Yunan Başbakanı Papademos’un Yunanistan’ın Euro’dan çıkış riskine yönelik açıklamaları sonrasında 1,2646 seviyesine kadar geriledi.

Paritede bu sabah ilk işlemler 1.2670 seviyesinden geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, doların değer kazanmasıyla altın 1.559, Brent Petrol 108 dolar seviyesine geriledi. En yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 91.26 dolarda seyrediyor.

DIŞ BORSALARDA DALGA BOYU YÜKSELİYOR Beklentilerin üzerinde gelen verilerin olumlu etkisi ilegüne yükselişle başlayan ABD piyasaları, Yunanistan’ın Euro’dan çıkış hazırlığı yaptığı söylentileri sonrası günü düşüşle tamamladı.

ABD’nin düşüşle kapanmasının ardından satıcılı seyir bugün tüm borsalarda devam ediyor.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında değer kaybı devam ediyor.

Uzakdoğu borsalarında yüzde 2'yi aşan düşüşler yaşanıyor. Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 endeksi seansı düşüşle kapattı. Nikkei endeksi yüzde 2 değer kaybederek 8.556,60 puandan kapandı. Topix endeksi de yüzde 1,6 düşerek 721,57 puana geriledi.

AB liderlerinin bugün yapacakları resmi olmayan zirveye yönelik umutlara karşın, zirveden Avro Bölgesi'nin sıkıntılarını çok fazla değiştirecek bir karar çıkmayacağı endişelerinin etkisi ile Avrupa borsalarının yeni güne düşüşle başlamaları bekleniyor.

Cantor Index, FTSE 100'ün 63, Dax'ın 93 ve Cac-40'ın 40 puan ekside açılacağını tahmin ediyorlar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler