FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolardaki yükseliş borsayı kötü etkiliyor

Borsa İstanbul, dün yaşadığı sert düşüş sonrasında güne yatay bir başlangıç yaptı.

Dolardaki yükseliş borsayı kötü etkiliyor

SELÇUK ALTUN - MYNET
Borsa İstanbul (BİST), 65 puan düşüşle 75.497 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,09 oranında değer kaybetti. Dolarda ise ilk işlemler 2.0122 seviyesinden geçiyor.

Borsada dün dolar kuru ve tahvil faizlerinin tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte satış baskısı görüldü. Bugün, yatay açılış ardından zayıf bir gün bekleniyor.

Dün dolar gelişmiş olan piyasalara karşı değer kaybederken, gelişmekte olan piyasalara karşı değer kazandı. Doların 2,0120 seviyesinin üzerinde tutunması halinde endekse olan negatif etkinin süreceği ifade ediliyor. 2,0120 seviyesinin kırılması halinde dolarda sert geri çekilme görülebileceği, bunun da borsada yükselişi beraberinde getireceği düşünülüyor.

Diğer taraftan, BDDK'nın kredi kartlarına ve konut kredisi dışındaki tüketici kredilerine sınırlama getirecek üç ayrı taslak üzerinde çalıştığı açıklandı.

Düzenlemelerin amacının orta vadeli planda yer alan “tasarrufların artırılması ve artan yurtiçi tasarrufların yatırımlara yönlendirilmesi” olduğu belirtiliyor. Gelişmenin, bankalar üzerinde sınırlı negatif bir etki yaratması bekleniyor. Ancak, taşıt kredilerinde konut kredilerine benzer bazı kısıtlamaların getirilmesi özellikle ithal ve yüksek fiyatlı araçların satışını yapan Doğuş Otomotiv (DOAS) başta olmak üzere bazı otomotiv şirketlerini kısa vadede olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor.

BDDK haberinin etkisiyle endekste 75 bin desteğinin zorlanabileceği belirtiliyor.

Analistler, endekste bugün 75.500 seviyesinin yakından takip edileceğini vurguluyor. Bu seviyenin üzerinde tutunması halinde yukarıda 77 bin seviyesi tekrar test edilebilir. 75.500 seviyesinin altında ise satış baskısının 74.100 seviyesine kadar olması bekleniyor.

Bugün yurtiçinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Barzani’nin Ankara ziyareti ve petrol ithalatı konusunda imzalanabilecek bazı anlaşmalar izlenecek. Dışarıda ise, Almanya’da seçimlerin iki ay ardından koalisyon hükümeti kurulabilmesi dikkat çekiyor.

Veri olarak baktığımızda, öncelikle Almanya tarafından tüketici güveni ve İngiltere tarafında 3'üncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verisi, toplam iş yatırımları takip edilecekken; ABD tarafında ikinci seans ile birlikte MBA mortgage başvuruları, dayanıklı tüketim malları, ilk işsizlik başvuruları, devam eden işsizlik, Michigan tüketici güveni ve öncü göstergeler izlenecek.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

[**Canlı borsa

](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS), [**](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS)


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler