FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamburger endeksi de Başçı’yı doğruluyor

Bir haftadır dolar/TL kurunu 2 TL’ye yaklaştırmamak için döviz satan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı Big Mac Endeksi de doğruladı.

Hamburger endeksi de Başçı’yı doğruluyor

Satın alma gücü paritesi doğrultusunda belirlenen endekse göre dolar, TL’den yüzde 4.7 daha değerli. Endeks’te şu anda 1.96 seviyesinde bulunan kurun 1.87 olması gerektiğine dikkat çekiliyor. İngiliz The Economist dergisi, dünyanın her yerinde aynı standartta üretilmesinden dolayı Big Mac hamburger ile alım gücü ölçerek para birimlerini karşılaştıran Big Mac Endeksi’ni 1993 yılından beri yayınlıyor. Son endekse göre ABD’de 4.56 dolardan satılan Bic Mac hamburger, Türkiye’de 4.34 dolardan satılıyor. Bu hesaba göre Türkiye’de satılan hamburgerin fiyatı ABD’ye göre yüzde 4.7 daha düşük.

En pahalı satış Norveç’te
Ocak ayında yayınlanan endekse göre ise TL dolardan yüzde 9.4 daha değerliydi. Endekse göre Big Mac’in en pahalı olduğu ülke 7.51 dolarla Norveç iken en ucuz olduğu ülke ise 1.50 dolarlık fiyatıyla Hindistan. Öte yandan Merkez Bankası pazartesi günü 1.97’nin üzerine fırlayan dolar/TL kurunu aşağıya çekmek için toplam 2.2 milyar dolarlık 7 tane ihale gerçekleştirmişti. Bu sayede dolar 1.94’lere gerilerken, çarşamba günü doların ateşinin tekrar yükselmesi üzerine bu kez Merkez yeniden ‘ihale’ silahını çekerek 6 ihaleyle 1.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirmiş buna rağmen kuru 1.96’in altına indirememişti. Dolar dün de 1.9470-1.9660 bandında hareket etti. (Star)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler