FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar FED kararını nasıl karşıladı?

FED'in tahvil alımlarını azaltma kararının ardından global borsalarda yükselişler yaşanırken, içerde dolar 2.06'yı aştı. Borsa güne düşüşle başladı.

Piyasalar FED kararını nasıl karşıladı?

SELÇUK ALTUN - MYNET
ABD Merkez Bankası (FED), aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirdi.

Global piyasaların FED kararlarına verdiği ilk reaksiyon genelde yanıltıcı olsa da, dünkü açıklamalar sonrasında seyrin oldukca pozitif olduğu dikkat çekiyor. ABD borsaları ortalamada yüzde 1.7 yükselirken, ABD 10 yıl vadeli tahvilin getirisi yüzde 2.89 seviyelerine yükseldi. Bugün Asya tarafı yükseliş yaşıyor.

Euro/dolar paritesi 1.381 seviyelerine kadar yükseldikten sonra dünü 1.3680 seviyelerinden kapattı. Bu sabah da bu seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Altının ons fiyatı ise dünü 1.218 seviyelerinden tamamladı. Bu sabah ilk işlemler 1.222 seviyesinden geçiyor.

FED'in bu kararı her ne kadar gelişmiş global piyasalar tarafından olumlu karşılansa da, Türkiye ve dış finansman ihtiyaci yüksek gelişmekte olan ülkeler açısından bakıldığında Fed’in kararı piyasalar tarafında baskının kısa vadede sürmesi anlamına gelebilir.

Türkiye özelinde son gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda, TL'deki zayıf seyrin sürebileceği, tahvil faizlerinde de yüksek seviyelerin devam edebileceği öngörülüyor. Bu açıdan baktığımızda, dün FED kararı sonrasında sert bir yükseliş kaydeden dolar kuru, 2,0630'u gördü. Bu seviyeden bir miktar geri gelen kur, bu sabah itibari ile 2,0552 TL'den işlem görüyor.

Borsa tarafına baktığımızda ise, Borsa İstanbul (BİST), 582 puan düşerek 70.834 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,82 oranında değer kaybetti.

Uzmanlara göre; açılış itibari ile bir düşüş yaşansa da, ABD 10 yıllıklarındaki tepkinin çok şiddetli olmaması ve 2,88 seviyelerine yakın hareket etmesi, FED’e olan güvenin piyasalar açısından devam etmesi yurt içi piyasalarda belirsizlik ortamının kısmi de olsa yurt dışı tarafında dağılmaya başlamasıyla yukarı yönlü hareketler beklenebilir.

Ancak hareketin kalıcılığı açısından dolar/TL ve gösterge tahvil faizi yakından takip edilecek.

Analistlere göre; Fed’in varlık alımlarında azaltım sürecine başlaması, piyasalardaki Fed’e ilişkin belirsizlikleri bir kademe azaltsa da, azaltım surecinin açıklanacak verilerin bir fonksiyonu olarak değerlendirilmesi, piyasaların önümüzdeki dönemde de ABD tarafindan açıklanacak olan verileri yakından takip etmeye devam edeceğini gösteriyor.

Buna bağlı olarak finansal piyasalardaki oynaklığın kısa vadede sona ermeyeceği düşünülüyor. Bununla birlikte, düşük faiz politikasına ilişkin vurgunun belirginleştirilmiş olması olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

[**Canlı borsa

](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS), [**](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS)


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler