FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar güne hızlı başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yurtdışında yaşanan önemli yükselişin ardından güne hızlı başladı. Dolar ise 1.78'li seviyere geldi.

Piyasalar güne hızlı başladı

Selçuk Altun/Editör Endeks, 452 puan artışla 61.104 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.75 oranında değer kazandı.

Yurtdışına görece daha zayıf bir görüntü ortaya koyan İMKB, global anlamda devam eden olumlu hava etkisinde güne alıcılı bir seyirle başladı.

İMKB, bugün Merkez Bankası’nın faiz kararı ve devamında yapacağı açıklamaları takip edecek. Toplantıdan faiz ya da munzam karşılıklar konusunda yeni bir karar çıkması beklenmese de, Merkez Bankası’nın yapacağı açıklamaların piyasaların seyri üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.

Teknik olarak baktığımızda, 60.500-61.000 aralığını aşmakta zorlanan ve bu aralıkta satışlarla karşılaşan İMKB’nin, bugün de bu aralığı aşma denemelerine devam edeceği düşünülüyor. 61.000 üzerinde tutunma sağlanması halinde İMKB’de 61.400-62.000 aralığı gündeme gelecek. 61.000 seviyeleri üzerinde tutunma sağlanmadığı sürece İMKB’de satış baskılı seyirlerin devamı beklenmeli.

Diğer taraftan İMKB’de bilanço sezonu TTKOM’la başladı. İMKB’nin itici gücü bankalar konsolide olmayan sonuçlarını 15 Mayıs'a kadar açıklayacaklar.

Uzmanlara göre; marjlar, komisyon gelirlerini yeni muhasebe sistemine göre uygulamaları karlılıkta çeyrek bazlı gerilemeye, sanayi şirketlerinde ise kur bazlı destekle karlılıklarından artış görmeyi bekliyor.

Piyasalar yurtiçinde 14:00'de Merkez Bankası faiz kararını takip edecek. Yüksek çıkan Mart ayı enflasyonundan sonra faiz artışı beklenmemesine karşın, sürpriz olasılığı göz ardı edilmezken munzam karşılıklarda ve/veya faiz koridorunda değişiklik ihtimal dahilinde görülüyor.

Bugün açıklanacak veriler arasında ABD’de konut kredisi başvuruları, Euro Bölgesi’nde Şubat ayı inşaat sektörü üretimi, Şubat ayı cari işlemler dengesi, İngiltere’de Nisan ayı ILO işsizlik oranı, yurt içinde TCMB Şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri bulunuyor.

ABD'de bilanço açıklayacak şirketler arasında American Express bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLARDA KÜÇÜK DE OLSA DÜŞÜŞ VAR
Merkez Bankası’nın haftalık repo ihalesinde geleneksel yöntem ihale yöntemiyle piyasalara faiz koridorunun üst sınırına yakın seviyelerinden borç vermesi TL'nin değer kazanmasını sağlıyor. TL, dolar karşısında 1.78'li seviyelere kadar geriledi.

Bu sabah itibari ile serbest piyasada dolar kuru 1.7890 seviyelerinde bulunuyor. Euro'nun satış fiyatı ise, 2.35 seviyelerinde.

Paritede ilk işlemler, 1.3120 civarında geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 104.38 dolar, altının onsu 1652.10 dolarda bulunuyor.

DIŞ BORSALARDA SERT YÜKSELİŞ
ABD ve Avrupa borsaları son günlerde yaşadığı düşüşlerin ardından dün beklentilerden iyi gelen bilançolar, İspanya ihalesine gelen güçlü talep ve Almanyadan gelen ZEW endeksinin yükselişiyle önemli bir yükseliş gerçekleştirdi.

Bunlara ek olarak IMF, masal gibi tahminleri ile dünya borsalarına ümit verdi. IMF, tüm dünyanın, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin, sorunlu ülkelerin büyüme rakamlarını yukarı yönlü revize etti.

ABD borsaları yüzde 1'i aşan yükselişler yaşarken, Avrupa borsalarında yükseliş yüzde 2'yi aştı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 1.82, S&P 500 yüzde 1.55 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 12.921-13.131 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 1.50 değer kazancı ile 13.115 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 1.20 değer kazandı vardı.

Avrupa borsalarından Almanya yüzde 2.65, İngiltere yüzde 1.78, Fransa yüzde 2.72 değer kazandı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, alım dalgasının Asya borsalarında da sürdüğü gözleniyor.

Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 202,55 puan (yüzde 2,14) değer kazanarak 9,667.26 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında değer kazancı devam ediyor.

İspanya'ya yönelik endişelerin devam ettiği bir ortamda Avrupa borsalarının güne karışık bir seyirle başlamaları, yatırımcıların bekle-gör stratejisi çerçevesinde hareket etmeleri bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 2 puan ekside, Dax'ın 7 puan ve Cac-40'ın 6 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler