FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar Yellen'den destek buldu

Yellen'in açıklamaları sonrası yurtiçi piyasalar güne alıcılı başladı.

Piyasalar Yellen'den destek buldu

Dün Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışında temkinli davranılacağına yönelik yaptığı açıklamaların ardından piyasalar güne kazançlı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 641 puan artışla 82.374 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,78 oranında değer kazandı.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.8662/2.8667 seviyesinde olan dolar/TL, gece 23 Kasım'dan beri en düşük olan 2.8359'a kadar geriledikten sonra bu sabah 2.8433/2.8445 seviyesinde.

Fed bölgesel başkanlarının son dönemlerde yaptıkları açıklamalarla Nisan ayında faizlerin artırılabileceğine işaret etmelerinin ardından Yellen dün bu konuda temkinli davranılacağı ve küresel ekonomik şartların ABD ekonomisi için risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Açıklamaların ardından dünya genelinde borsalarda yükseliş görüldü.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışından açıklanacak önemli veriler arasında 15:00'da açıklanacak olan Almanya enflasyon verisi ve 15:15'te ABD'den açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi bulunuyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları dün Fed Başkanı Janet Yellen'ın yaptığı konuşmanın ardından ABD'de faizlerin ne hızda ve ne sıklıkta artacağına dair beklentilerini düşürmesiyle bugün yükselirken, dolar değer kaybetti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi son dört seanstır yaşadığı kayıplardan toparlanarak yüzde 1.3 yükseldi. Japonya Nikkei endeksi ise yenin dolar karşısındaki artışı nedeniyle yüzde 0.3 geriledi.

Piyasalardaki bu olumlu tepkiler Yellen'ın enflasyon ve ekonomik büyümeye dair küresel risklerin altını çizmesi ve faiz artışlarının kademeli olması gerektiğini belirtmesiyle meydana geldi.

Avrupa borsaları yüksek açıldı

Avrupa borsaları yeni güne piyasa beklentilerine paralel olarak güçlü yükselişlerle başladı.

Fed Başkanı Yellen'in faiz artırımı konusunda ihtiyatlı hareket edilmeye devam edilmesi çağrısı sonrası ABD ve Asya borsalarında esen olumlu havayı takip eden Avrupa'da Londra FTSE 100 Endeksi yüzde 1'in üzerinde artış gösterdi. Frankfut'ta Dax yüzde 0,8, Paris'te Cac-40 yüzde 0,85 yükselirken, Kopenhaf, Brüksel, Stokholm ve Oslo borsaları da yeni güne artıda başladılar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler