FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda gelecek hafta neler bekleniyor?

Küresel piyasalar ve yurt içinde dış ticaret verileri izlenecek...

Piyasalarda gelecek hafta neler bekleniyor?

Bu hafta Fed tutanakları gündemin başlıca maddesini oluşturdu. Tutanaklarda Fed’in genişlemeci politikaları ve tahvil alımlarını erken sonlandırabileceğinin bazı üyeler tarafından tartışılması bu konuda rahat olan piyasaları tedirgin etti.

Böylece ABD Doları önemli para birimlerine karşı yükselirken, küresel borsalar da sert bir şekilde düştü. Ancak ABD’de son açıklanan işsizlik başvularının beklentilerden yüksek gelmesi Fed’in uyguladığı politikaları sürdüreceğine dair umutların sürmesine yol açtı.

Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde hafta sonu yapılacak İtalyan seçimleri ve bölge bankalarının LTRO’dan aldıkları kaynağın beklentilerden daha düşük bir bölümünü gelecek hafta geri ödeyeceklerini açıklamaları Euro'yu olumsuz etkilemekte. Öte yandan, Japon yetkililerin bu hafta tahvil alımları konusunda yaptıkları açıklamalar kafa karıştırdı ve yenin dalgalı hareket etmesine yol açtı. Çin ekonomisinden ise olumlu veriler gelmeye devam etti. Petrol fiyatları Fed’in açıklamaları ve dolardaki yükselmeden sonra geriledi. Altında da sert düşüş oldu. Euro/dolar paritesi 1.3180 civarında seyrederken; dolar/yen paritesi 93.40 dolaylarında. Altının onsu 1573 dolar civarında. Brent ham petrolünün varili 114.15, ABD hafif ham petrolünün varili ise 92.85 dolar civarında.

Türkiye ekonomisinde bu hafta açıklanan önemli bir veri yoktu. Ancak Merkez Bankası’nın PPK toplantısından sonra açıklanan kararlar izlendi. Merkez Bankası faiz koridorunun alt ve üst bandını daraltarak TL’nin değerlenmesinden rahatsızlık duyduğunu gösterdi. Ayrıca, zorunlu karşılıklarda da artışa gidildi ve aşırı kredi genişlemesinin sınırlanması için mesaj verildi. Burada bankanın makro ihtiyati önlemlere ve çok yönlü hedeflere odaklanmaya devam ettiği görülmekte. Ancak yılın ilk iki ayını geride bıraktığımız bugünlerde öncü göstergeler ekonomik büyümede istenilen toparlanmanın henüz sağlanmadığını göstermekte.

Son çıkan kapasite kullanım oranları da bunu teyit etmekte. Bu da mevcut kredi artış oranındaki hızlanmanın ekonomik büyümeyi tetiklemediği sonucunu çıkarmakta ve kredi büyümesi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin sorgulanmasına yol açmakta. Bankanın bir yandan faizleri indirirken, diğer yandan zorunlu karşılıkları artırmasının ekonomiye ne gibi bir etkide bulunduğunu görmemiz için en azından ilk çeyrekteki büyüme verilerinin ortaya çıkmasını bekleyeceğiz. Bunun dışında TL’nin değerinin geriletilmeye çalışılması cari açığın sınırlandırılması açısından faydalı bir gelişme olarak algılanabilir. Bu hafta TL’nin Fed’in açıklamalarından da olumsuz etkilendiğini görmekteyiz. Sonuçta bu hafta dolar/TL paritesi 1.80’e dayanırken; gösterge bileşik faiz rekor düşük düzeylere geriledi. Önümüzdeki hafta Ocak ayı dış ticaret verileri açıklanacak.

Önümüzdeki hafta faizlerin mevcut düşük seviyelerde seyredeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 5.60-5.75 aralığında seyredebileceğini tahmin ediyoruz. Merkez Bankası’nın TL’nin değeri düşük tutma kararlılığının ve küresel piyasalarda dolardaki yükselme eğiliminin bir sonucu olarak dolar/TL paritesinin 1.80’i aşması mümkün gözükmekte.

Dr. M.Veyis Fertekligil Baş Ekonomist (T-Bank)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler