FİNANS

Piyasalarda iyimserlik sürüyor!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yurtdışındaki iyimser havanın etkisiyle güne alımlarla başladı.

Piyasalarda iyimserlik sürüyor!

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun
Endeks, 187 puan artışla 72.636 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,26 oranında değer kazandı. Dolar, 1.7860 seviyelerinden güne başladı.

ABD’deki mali uçuruma çözüm beklentisinin artmasının piyasalar üzerindeki olumlu etkisi haftanın son işlem gününde de devam ederken, ABD’de borsalarındaki yükselişlerin ardından bugün Asya borsalarında da görünüm pozitif. Yurt dışında devam eden iyimser hava paralelinde yukarı yönlü hareketini sürdürmesi beklenen İMKB’nin yükselişlerde kâr satışları ile karşılaşabileceği belirtiliyor.

Teknik olarak bakıldığında; İMKB’nin bugün 72.800-73.300 aralığını aşmaya çalışacağı düşünülüyor. Bu aralığı test etmesinin ardından kâr satışları görülebileceği belirtilen İMKB’de, 72 bin destek olarak korunduğu sürece yukarı yönlü denemeler sürecek.

Bugün için piyasalar içeride saat 10:00’da açıklanacak Ekim ayı dış ticaret verilerini, dışarıda ise Euro Bölgesi'nden gelecek veri akışını takip edecek.

Bugün İzlenecek Datalar:
09:00 - Almanya, Ekim ayı perakende satışlar
10:00 - Türkiye, Ekim ayı dış ticaret dengesi
12:00 - Euro Bölgesi, Kasım ayı TÜFE ve ekim ayı işsizlik oranı
15:30 - ABD, Ekim ayı kişisel gelirler-harcamalar ve çekirdek PCE
16:45 - ABD, Kasım ayı Chicago PMI

DOLARDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
Dolar, uluslararası piyasalarda genel olarak değer kaybetmesinin etkisiyle TL karşısında 1.78'li seviyelere geriledi.

İstanbul serbest piyasada bu sabah dolar 1,7860, avro 2,3210 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,7830 liradan alınan dolar 1,7860 liradan satılıyor. 2,3180 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,3210 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7890 lira, avronun satış fiyatı ise 2,3240 lira olmuştu.

Analistlere göre; dolar/TL yeniden 1,7950 seviyesinin üzerine çıkmadıkça aşağıda 1.76 seviyelerini hedefleyecek.

Paritesi 1.30 Seviyelerinde
Parite 13 Kasım tarihinden beri aralıklı olarak düzeltme satışları görülse de kısa vadeli yükseliş trendi içindeki hareketine devam ediyor. Dün 1,3014 ile Kasım ayının zirvesini gören parite ay içinde en düşük 1,2662 seviyesine kadar gerilemişti.

ABD'deki bütçe görüşmelerinden gelen olumlu haberlerin küresel risk iştahının artmasına ve dolara olan talebin azalmasına neden olduğunu belirten analistler böylece son zamanlarda gelen olumlu makroekonomik verilerin fiyatlandığını kaydediyor.

Teknik olarak 1,3020 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler bu seviyenin kırılması durumunda 1,3070 ve 1,3120 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Altın ve Petrol
Emtia fiyatlarına baktığımızda, bu sabah itibari ile en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 87.84 dolar, Brent petrolün fiyatı 110,62 dolar seviyelerinde hareket ediyor.

Altının onsu ise 1.730,14 dolar civarında bulunuyor.

DIŞ BORSALAR GENEL OLARAK YÜKSELİYOR
ABD’de önceki gün Obama’nın mali uçurum noel tatili öncesinde halledilmesi yönünde verdiği umut ve Temsilciler Meclisi sözcüsü Cumhuriyetçi Parti’den John Boehner’in de aynı yönde verdiği olumlu mesajlar piyasaların, düne olumlu başlamasına neden oldu.

ABD’den gelen beklentilerden olumlu datalar da piyasalardaki olumlu havayı destekleyince Avrupa’da borsalar yüzde 1’i aşan yükselişler gösterirken, ABD borsa endeksleri yüzde 0,5’i bulan yükselişlerle dünü kapattı.

ABD'de Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 36.71 puan veya yüzde 0.28 artışla 13.021,82 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 20.25 puan veya yüzde 0.68 artışla 3.012,03 puana, S&P 6.02 puan veya yüzde 0.43 artışla 1.415,95 puana çıktı.

Bu sabah itibari ile Asya borsalarına baktığımızda, Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 45,13 puan (yüzde 0,48) değer kazanarak 9,446.01
puandan kapandı.

ABD'den 'mali uçurum' konusunda bir uzlaşmaya varılacağı yönünde umutlu mesajlar gelmesine ve Wall Street'te yaşanan yükselişe bağlı olarak Avrupa borsalarının da güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 20, Dax'ın 34 ve Cac-40'ın 13 puan artıda açılacağını tanmin ediyor.

Analistler, gündemde çok fazla verinin olmadığı ortamda piyasalarda gözlerin politikacılarda olacağını ve politik liderlerden gelecek açıklamalara bağlı olarak oynaklık yaşanabileceğini ifade ediyorlar.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler