FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürpriz karar piyasaları coşturdu

Avrupa Merkez Bankası sürpriz bir karar vererek gösterge faizini yüzde 0.50'den yüzde 0.25'e indirdi.

Sürpriz karar piyasaları coşturdu

Kararla Euro'da TL karşısında yüzde 1.50 üzerinde değer kaybı yaşandı. Avrupa borsalarıyla birlikte BİST 100 de yukarı yönlü harekete geçti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) gösterge faiz oranlarını sürpriz bir şekilde indirdi. ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranlarının yüzde 0.50'den yüzde 0.25'e çekildi.

Analistler, ECB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı.

Ancak bazı analistler tahminlerinde bu ay 25 baz puan düşüş olacağı yönünde görüş belirtiyorlardı.

ECB, öte yandan bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren ‘mevduat oranı’nı da değiştirmeyerek yüzde 0 seviyesinde bıraktı.

EURO'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Kararın ardından piyasalarda özellikle Euro cephesinde büyük hareketlilik yaşandı. Euro diğer para birimlerine karşı değer kaybederken TL'ye karşı da günlük yüzde 1,55 değer kaybederek 2.7090 TL'ye geriledi.

Geçtiğimiz haftalarda 1.38'e yükselerek Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkan Euro / Dolar paritesi kararın ardından yüzde 1'in üstünde değer kaybederek 1.3371'e geriledi.
BORSALAR COŞTU, DOLAR DA DÜŞTÜ
Kararın borsalara etkisi de yüksek oldu. Gün boyu yatay seyreden borsa Avrupa Merkez Bankası'nın kararıyla günlük yüzde 1,30 artış yaşayarak 76 bin 770 puana kadar yükseldi. Bu seviyeden tekrar satış gören borsa, kapanışı 42 puan artışla dünkü seviyelere yakın 75811 puandan gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın kararının ardından dolar/TL kurunda da aşağı yönlü hareket görüldü. Bir ara son 1.5 ayın zirvesi 2.04 TL'yi test eden dolar günlük yüzde 0,54 düşerek 2.0230 TL'ye kadar geriledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler