FİNANS

TOKİ borsa zengini oldu!

İMKB’nin Boğaz’ı gören eşsiz arazisi TOKİ’ye devredilecek

TOKİ borsa zengini oldu!

Yeni SPK Kanunu’yla İMKB’nin İstinye’de Boğaz’ı gören eşsiz arazisi bedelsiz olarak TOKİ’ye devredilecek. Adı Borsa İstanbul’a dönüşecek İMKB’ye ait taşınmaz mal ve arsaları devralacak TOKİ, bu arazileri kâr amaçlı projeler için kullanacak. Elde edilecek gelir eğitime aktarılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Parmakla gösterilen arazi’ olarak tanımladığı İMKB’nin İstinye’deki arazisi TOKİ’ye devrediliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen SPK Kanunu Tasarısı’yla, İMKB’nin mülkiyetindeki taşınmaz mal ve arsaların bedelsiz olarak TOKİ’ye devredilmesi öngörülüyor.

Devredilecek araziler arasında en değerlisi İMKB’nin İstinye’deki işlem binasının olduğu arazi. İMKB’nin işlem salonunun bulunduğu arazi toplam 81 dönüm. Yine bu arazinin karşısında İMKB’ye ait 140 dönümlük bir başka arazi daha var. Bu arazinin de 80 dönümü imara açık durumda. Bu arazilerin TOKİ tarafından her türlü kâr amaçlı proje için kullanılacağı ve buradan elde edilecek gelirin

Milli Eğitim Bakanlığı ile TOKİ arasında yapılacak protokol hükümlerine uygun eğitim ve öğretim kurumlarına ilişkin harcamaların finansmanında kullanılacağı belirtildi.

Adı Borsa İstanbul olacak

2010’da İMKB’nin 25’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan Başbakan Erdoğan, İstinye’de Boğaz’ı gören konumda parmakla gösterilen bir binaya sahip İMKB’nin de Ataşehir’de kurulacak Finans Merkezi’ne taşınmasını temenni ettiğini söylemişti. Adı Borsa İstanbul’a dönüşecek İMKB’nin gayrimenkulleri ve üzerindeki yapılar, tasarının kanunlaşmasından itibaren en geç 1 ay içinde tapuda Hazine adına tescil edildikten sonra Borsa İstanbul adına bedelsiz tahsis edilecek. Borsa İstanbul’un yüzde 49 hissesi Hazine, yüzde 51 hissesi kendi adına kaydedilecek. Tasarıya göre, İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın (İAB) bütün varlık ve borçları, alacakları, hakları ve yükümlülükleri, Borsa İstanbul’a geçecek. Devir sonrasında TOKİ, Hazine ve SPK’ya devredilen gayrimenkul dışındaki varlıklar ile yükümlülükler arasındaki fark, Borsa İstanbul’un kuruluş sermayesini oluşturacak.

Bakanlar Kurulu yetkili

Borsa İstanbul’un sermayesinin yüzde 4’ü İMKB’nin mevcut üyelerine, binde 3’ü İAB üyelerine eşit ve bedelsiz olarak; yüzde 1’i ise Türk Sermayesi Birliği’ne bedelsiz devredilecek.

Borsa İstanbul’un esas sözleşmesinin tescil edildiği tarihten itibaren bir ay içinde VOB’un mevcut ortaklarının talepleri halinde bu şirkette sahip oldukları paylar karşılığında pay oranının 0.05 ile çarpılması yoluyla bulunacak oranda pay verilecek. Borsa İstanbul’un elinde kalan pay, bedelsiz olarak Hazine’ye intikal edecek. Tasarıyla, borsadaki kamu paylarının halka arzı ve satışına ilişkin kararı verme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verildi.

Borsa İstanbul yönetim kurulu başkanı ve üyeleri seçilinceye kadar İMKB’nin mevcut başkanı Borsa İstanbul’un yönetim kurulu başkanı olarak, İMKB’nin yönetim kurulu üyeleri de Borsa İstanbul’un yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapacak.

İAB’nin başkan ve yönetim kurulu üyelerinin görevleri ise Borsa İstanbul’un sözleşmesinin tescil edildiği tarih itibarıyla son bulacak.

Manipülasyona karışan yandı!

SPK Kanunu Tasarısı’yla, idari para cezalarında uygulamada karşılaşılan sorunların da aşılmasını sağlayacak yasal altyapı oluşturularak, piyasa bozucu işlemelere para cezası ve bazı sermaye piyasası suçlarına 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Tasarıya göre, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan bilgi veren, söylenti çıkaran, haber verenler 2 ila 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılacak ancak hapis cezalarında, pişmanlık göstererek, 500 bin liradan az olmamak üzere, elde edilen menfaatin iki katının Hazine’ye soruşturma başlamadan önce ödenmesi halinde hapis cezası verilmeyecek.

Piyasa bozucu eylemleri gerçekleştiren kişilere 20 bin lira ila 500 bin lira arası idari para cezası verilecek ve tahsil edilen bütün para cezalarının yüzde 50’si genel bütçeye gelir kaydedilecek; yüzde 50’si gelir kaydedilmek üzere Yatırımcıları Tazmin Merkezi’ne (YTM) aktarılacak.

Tasarıyla, sermaye piyasasında işlem yapan yatırımcıların korunmasına yönelik kapsam genişletilecek ve hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı 100 bin lira olacak.

1 milyar dolar gelirle 600 bin öğrenci okur

İstinye’de 240 bin metrekare alana sahip İMKB arazisinin 160 bin metrekaresinin imara açılabileceği, burada yaklaşık 200 bin metrekarelik inşaat yapılabileceği belirtiliyor. ‘Boğaziçi geri görünüm’ olarak tanımlanan ‘silüeti etkileme bölgesinde’ yer alan arazinin bu nedenle çok katlı yapılanmaya izin vermediği, yüksekliğin ortalama 12.5 metre olabileceği ayrıca arazinin eğimli olması avantajının da kullanılabileceği öngörülüyor. Tahmini olarak 150 bin metrekarelik satılabilir alan çıkabilecek arazinin metrekare değerinin ise 5-6 bin dolardan aşağı olmayacağı, arazinin toplam değerinin bu hesapla 1 milyar doları, yani 1.8 milyar lirayı bulması bekleniyor. Anlaşma gereği bu gelirle TOKİ, Milli Eğitim’in ihtiyacı olan okulları yapacak. Bu gelirle 30 kişilik 20 bin derslik yapmak yani 600 bin öğrenciye okul imkanı yaratmak mümkün olacak.

Varyap’tan Ağaoğlu’na devler ihaleyi bekliyor

İMKB merkezinin bulunduğu arazinin, kaliteli arsa bulmanın zorlaştığı İstinye’de kalan en son değerli arazi olması aralarında, Ağaoğlu, Varyap, Dumankaya, Torunlar, Teknik Yapı ve Astaş Holding’in de bulunduğu pek çok inşaat devinin TOKİ’ye devir sonrası yapılması beklenen ihaleyle yakından ilgilenmesine neden oldu. Araziyle ilgili imar durumunun, emsalin ve ihale yönteminin ne olacağını merakla bekleyen inşaat firmalarına göre, arazide lüks rezidans projesi hayata geçirilebilecek ve metrekare fiyatı da 5-6 bin dolardan aşağı olmayacak.

İstinye’de hayata geçirdiği rezidans projeleriyle tanınan Bay İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, konutların metrekare fiyatlarının 5-7 bin dolar arasında seyrettiği İstinye’de yer alan arazide rezidans ve otel yapılabileceğini, metrekare fiyatlarının da bu seviyenin altında olmayacağını belirtti.

İhale açıldığı anda katılacaklarını dile getiren Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Burası A+ iş yapan her inşaat şirketinin ilgileneceği, İstanbul’un en önemli konuma sahip arazilerinden biri. İstinye Park’tan dolayı ticari bir projeden çok, rezidans projesini kaldırır. Metrekaresi de en az 5-6 bin dolardan satılır” dedi. Varyap Grubu Başkanı Süleyman Varlıbaş ise ihalede dosya alarak mutlaka araziyle ilgili emsal, yapılanma ve imar durumuyla ilgili bilgi alacaklarını, ilgili fizibiliteyi yapacaklarını dile getirdi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da, İstanbul’da fırsat olarak gördükleri her arsa ile ilgilendiklerini, İstinye’deki arsanın konumunun çok kıymetli olmasından ötürü bilgi alıp ihaleye katılabileceklerini kaydetti.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, ihale açıldığında mutlaka dosya alacaklarını ifade ederken Astaş Holding’in Başkanı Vedat Aşçı ve Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da imar durumunun netleşmesi ve konseptin uymasına bağlı olarak ihaleye katılacaklarını belirtti.

Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Arazi stratejik, önemli bir arazi, ancak imar nedir, ne değildir, ortaya ne çıkar öğrenmeden bir şey demek çok zor, ancak her inşaat firması gibi biz de araziyle ilgileniyoruz” dedi.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, arazinin kıymetli olduğunu ancak TOKİ’nin araziyi satışa çıkarması durumunda talip olabileceklerini, kat karşılığı ihale gerçekleşirse o takdirde ilgilenmeyeceklerini söyledi.(GAZETE VATAN)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler