FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yatırımcıya kırmızı bayraklı uyarı

ABD'nin önde gelen ekonomi yayınlarından Money dergisinin önemli kalemlerinden Paul J. Lim, piyasalarda oluşan iyimser havanın, bir yandan da tehlike sinyalleri yaydığına dikkat çekti.

Yatırımcıya kırmızı bayraklı uyarı

Lim, piyasalardaki aşırı iyimserlik havasını otomobil yarışlarında tehlike işareti olarak kullanılan kırmızı bayrağa benzetti.

Lim yatırımcılara uyarılarda bulunduğu yazıda şu görüşlere yer verdi:

"Yatırımcılar, piyasaların yeniden yükselişe geçmesiyle hisse senetleri tarafında yeniden iyimser beklenti içine girmiş bulunuyor.

Bu gerçeği gösteren birçok işaret bulunuyor. Örneğin, ABD Bireysel Yatırımcılar Birliği (AAII), yatırımcıların çoğunun boğa piyasası (yükseliş dönemi) yaşanacağına inandığını bildiriyor. Bu oran Temmuz ayında yüzde 20 gibi düşük bir düzeyindeydi.

Daha önce korku nedeniyle güvenli liman olarak görülen tahvillere giden para da hali hazırda oldukça azalmış durumda. Son verilere göre, 2001'in başından beri yaklaşık 1 trilyon doların aktığı tahvil fonlarına giden para, Kasım'ın başından Aralık ortasına kadar geçen sürede net azalış gösterdi.

Tüm bu gelişmeler yatırımcıların risk iştahlarını yeniden arttığını gösteriyor. Bu diğer yandan, piyasada kolay para kazanma günlerinin geri gelmesiyle aç gözlülüğün de yeniden kendini hissettirdiğinin bir işareti.

ABD'nin gösterge endekslerinden S&P 500 her ne kadar Eylül başından beri yüzde 20'lik değer artışı kaydetse de bunun son iki yılda piyasalarda görülen büyük yükselişin bir parçası olduğu unutulmamalı. Boğa piyasasının Mart 2009'da başlamasında bu yana S&P 500 Endeksi yüzde 86'dan daha fazla yükseldi. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerdeki borsalar ile daha riskli hisselerdeki yükseliş bunun çok üstünde gerçekleşti.

'YENİ NORMAL' TEZİ İŞLEMEDİ
Varlık yönetimi şirketi Well Capital Management Başstratejisti James W. Paulsen konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bunun yatırımcıların çok fazla risk almadan, daha düşük gelir beklentisi içinde olacağı 'yeni normal' diye tabir edilen süreç olacağı söyleniyordu. Ancak, riskli varlıkların son 18 ayda gösterdiği performans bunun yeni normal süreç ile hiç ilgisi olmadığını ortaya koydu" dedi.

Bununla birlikte risk alma iştahı sadece son 18 ayda değil aslında kayıp 10 yıl olarak tabir edilen 2000 yılında beri bu varlıklara yatırım yapanlara kazandırdı. Bu dönem süresinde risksiz hisselere yatırım yapan fonların yıllık getirisi ortalama yüzde 1.5 olurken, daha riskli hisse fonları yüzde 7 ve gelişmekte olan ülkelerdeki fonlar ise yüzde 15 kazanç sağladı.

Risk alma iştahı, son 10 yıllık dönemde tahvil fonlarında da yine benzer şekilde kazanç sağladı.

"SONSUZA KADAR SÜRMEZ"
ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi LPL Finacial'in piyasalar başstratejisti Jeffrey N. Kleintop bu durumu, ‘Son 10 yılda ne kadar risk aldıysanız o kadar fazla kazandınız' diyerek özetliyor. Ancak Kleintop, bunun sonsuza kadar süremeyeceği uyarısını yapıyor.

1949'dan beri boğa piyasalarının geri dönüşlerini inceleyen Kleintop, ilk yılında yüzde 35 değer kazanan bir boğa piyasasının, ikinci yılında yüzde 17, üçüncü yılında ise yüzde 5 değer kazandığını hesaplamış.

Elbette, piyasaların seyrini sadece yatırımcıların beklentisi belirlemiyor. ABD merkezli bir diğer finansal danışmanlık şirketi Oppenheimer'ın yatırım başstratejisti Brian G. Belski'nin geçtiği son raporda, iyi gelen şirket kârları ve küresel ekonomiyle ilgili olumlu haberlerin de son yükselişte etkili olduğu ortaya koyuluyor.

İYİ HABERLER FİYATLANDI
Ancak Belski, bu iyi haberlerin mevcut fiyatların içine dahil edildiğini belirtiyor ve yatırımcıların yükseliş beklentisinin altının doldurulamayacağından endişe ediyor.

Belski, 2010 yılında hisse senetleri piyasaları için iyimser tahminler öngördüğünde birçok yatırımcının şüpheyle yaklaştığını ancak şimdi ise durumun tam tersi bir hal aldığına dikkat çekti.

İYİMSERLİK SONRASINDA DÜŞÜŞ GELİYOR
Aslına bakılırsa bazı stratejistler, yatırımcılardaki iyimserliğin, gelecek sene piyasalarda yaşanacak güçlü yükselişin önündeki başlıca engel olmasından korkuyor. Bu korkunun arkasında daha önceki iyimserlik dönemlerinden sonra görülen kötü performans yatıyor. AAII'nın araştırmasına göre, Ekim 2007'de yatırımcıların yüzde 55 iyimser beklenti içindeydi ancak takip eden 12 aylık süreçte S&P 500 Endeksi yüzde 37 değer kaybetti.

Aynı şekilde Mart 2000'de yatırımcılar arasındaki iyimser beklenti oranı yüzde 66'ydı. Ancak bir yıl sonra hisse senetlerinin yüzde 25 aşağıda olduğu görülüyordu.

Özetleyecek olursak, piyasaların yatırımcıları yükselişe tam anlamıyla inandırdığında güzel haberlerin çoğu geride kalmış oluyor." (Hürriyet)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler