FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dealer nedir? Dealer ne iş yapar?

Finans ve yatırım alanlarında görev alan dealer, kendi adına alım ve satım işlemlerini yürütmektedir. Alış ve satış fiyatı arasındaki farktan getirisi elde eden dealer, kendi adına işlem yapması ile broker meslek grubundan ayrılmaktadır. Dealer ne demek, ne iş yapar?

Dealer nedir? Dealer ne iş yapar?

İçindekiler

  • Dealer Nedir?
  • Dealer Ne İş Yapar?
  • Dealer ve Broker Farkı Nedir?

Broker ile sıkça karıştırılan dealer, genellikle yatırım ve finans alanında var olan bir meslek grubudur. Bu meslek grubunun mensupları, alım ve satım işlemlerini kendi adına yürütebilmektedir. Ayrıca dealerlar, alış ile satış arasındaki fiyat farkı üzerinden kendi getirilerini elde etmektedir.

Dealer Nedir?

Menkul kıymetlerin alım satım faaliyetleri ile uğraşan meslek grubu olarak bilinen dealer ne demek? Bu meslek grubunun iş tanımının tam olarak anlaşılabilmesi için menkul kıymetlerin ne olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bir yatırım aracı olarak tanımlanan menkul kıymetler, belli başlı kıymetli evraklar olarak belirtilebilmektedir. Kıymetli evraklar, kişilerin ya da şirketlerin ortaklık ve alacak hakkı elde etmelerini sağlamaktadır. Bu bağlamda dealer adı verilen meslek grubunun iş alanına dahil olan kıymetli evraklar, yatırım aracı olarak satın alınmakta ve sahiplerine de dönemsel olarak getiri elde etme fırsatı sunmaktadır.

Menkul kıymetler; Sermaye Piyasası Kurulu kapsamında tahviller, hisse senetleri ve intifa senetleri olarak örnek verilebilmektedir. Söz edilen bu menkul kıymetlerin yatırım işlemleri ile uğraşan kişilere ise dealer denilmektedir. Yani dealer, kendi adına alım ve satım işlemleri yürütmektedir. Ayrıca dealer meslek grubuna mensup olan kişilere “krupiyer” de denildiği bilinmektedir.

Dealer Ne İş Yapar?

Yatırım ve finans alanında çalışabilen dealer meslek grubuna mensup olan bireyler, farklı iş sorumluluklarına sahiptir. Kendi adına alım satım işlemlerini yürüten kişiler, “trader” olarak da isimlendirilmektedir. Bu kişilerin sorumlulukları ise farklı iş tanımlarını bünyesinde barındırmaktadır. Genel olarak dealer meslek grubunun iş tanımları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Finans piyasalarında önemli bir role sahip olan dealer, alım ve satım işlemleri doğrultusunda piyasaya likidite sağlamaktadır.
  • Piyasa yapısı görevleri de mevcut olan dealerlar, çalıştıkları kurum için alış ile satış fiyatları arasındaki fark üzerinden kar elde etmeyi hedeflemektedir.
  • Gelirlerini bu alış-satış fiyatları arasındaki fiyattan elde eden dealerlar, menkul kıymetin değerlenmesi için bir süre bekleyebilmektedir.
  • Menkul kıymet üzerinden direkt olarak kar payı koyarak da işlem yürütebilen bu meslek grubu çalışanları, satış işlemlerini beklemeden başlatabilmektedir.
  • Dealer, hizmet verdiği müşterilerin emirlerini yerine getirmek ve alım satım işlemlerini düzenli olarak yürütmek ile yükümlüdür.

Dealer ve Broker Farkı Nedir?

Broker ve dealer adı verilen iki ayrı meslek grubu, genellikle birbiri ile karıştırılmaktadır. İki ayrı meslek grubunun birbiri ile karıştırılmasının nedeni ise aralarındaki bağlantı ve görev benzerliğidir. Ancak dealer ve broker, belirli bir noktada birbirinden tam olarak ayrılmaktadır. Bu iki meslek grubu arasındaki farklar ise aşağıdaki gibi açıklanabilmektedir;

  • Dealer adı verilen meslek grubundan farklı olarak broker, başkaları adına çalışmaktadır. Yani dealer meslek grubu da kendi adına alım satım işlemlerini yürüten kişilere denilmektedir.
  • Broker olarak çalışan bireyler, başkaları adına çalıştıkları için müşterilerin isteklerine bağlı olarak işlem yapabilmektedir.
  • Dealer gibi kendi adına alım satım işlemi yapmayan broker meslek grubu mensupları, alıcı ile satıcı arasında bir köprü görevindedir.
  • Alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi sağlayan broker, bu kişiler adına yürüttüğü alım satım işlemlerinden komisyon almaktadır.
  • Bir süre başkaları için broker olarak çalışan kişiler, elde ettikleri deneyimler doğrultusunda dealer olabilmektedir.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler