FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 2,40'ın altına düştü

TL erken faiz indirimi olmayacağının netlik kazanmasıyla değer kazancını sürdürüyor.

Dolar 2,40'ın altına düştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmezken, dolar/TL tarihi zirveden uzaklaşarak 2.40'ın altını gördü.

Bankacılar, sert değer kazanan ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL'de Erdoğan'ın TCMB'nin erken faiz indirimine gitmemesine vereceği tepkinin izleneceğini söylediler.

TCMB'nin erken faiz indirimi için işaret ettiği 1 puanlık düşüşün yaşanmadığı enflasyon verisi öncesinde 2.4330 seviyesinde işlem gören dolar/TL, hem enflasyonun beklentilerden fazla artış göstermesi hem de erken faiz indirimi yapılmayacağının netleşmesiyle yönünü aşağı çevirdi ve 2.3993'e kadar geriledi. Kur en son 29 Ocak'ta bu seviyeden işlem görmüştü.

"Başçı'nın işinin çekilmez hale geldiğini düşünüyorum" diyen Spiro Sovereign Strategy'nin Direktörü Nicholas Spiro, "Bir çok merkez bankası başkanı şimdiye kadar çoktan istifa etmişti. Bu kadar politize olmuş bir ortamda bir merkez bankası başkanının görevini yapması çok zor. Buradaki ana unsur kredibilite, aslında kredibilite eksikliği. Esas korku ise havanın dramatik biçimde tersine dönme olasılığı" dedi.

Çekirdek enflasyondaki yüksek seyir devam ederken faiz indiriminin enflasyon kaynaklı bir gerekçe ile savunulamayacağını belirten Spiro, "Çekirdek enflasyon tehlikeli şekilde yüksek" dedi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Aralık'taki yüzde 9.55'ten Ocak'ta yüzde 9.36'e, "I" endeksi ise yüzde 8.73'ten yüzde 8.63'e geriledi.

Spiro, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'ın faiz indiriminde kredibilite sorgulanması yaşanmadığını hatırlatarak, "TCMB faiz indirseydi anında 'Neden faiz indirimi gerçekleştirdi? Nereye kadar politik baskı ile faiz indirecek?' soruları gündeme gelecekti. Bu tamamen para politikasının kredibilitesine ilişkin yaratılan algı ile alakalı bir durum...TCMB'nin bu konudaki kredibilitesi çok düşük" dedi.

Hindistan Merkez Bankası 15 Ocak'ta politika faizini sürpriz bir kararla 25 baz puan indirerek yüzde 7.75'e çekmişti. Banka bugün ise politika faizini yüzde 7.75'te sabit tuttu.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan temkinli para ve likidite politikaları sonucunda enflasyon göstergeleri iyileşmeye devam etmektedir. Para Politikası Kurulu enflasyon görünümünü 24 Şubat toplantısında detaylı bir şekilde ele alacaktır" denildi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasada bir miktar olumlu hava yaşandı. Piyasadaki beklenti bir miktar daha rahatlama olabileceği yönünde ama siyasilerden gelen açıklamalar takip edilecek. Dolar/TL'de iyimserliğin sürmesi ve kurun 2.40'ın altını görmesi mümkün ancak bunun için siyasilerin açıklamalarının içeriğine ve küresel piyasalara bakacağız" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki PPK'yı beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söylemişti.

Ocak ayında yıllık enflasyon Aralık ayındaki yüzde 8.17'den yüzde 7.24'e geriledi. Beklenti enflasyonun yüzde 6.80'e gerilemesiydi.

Öte yandan faiz indiriminin bugün gerçekleşmeyeceğinin netlik kazanması ardından faizlerde bir miktar yükseldi. İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.95 valörde son işlem yüzde 6.95 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.04 oldu.

24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.15 valörde son işlem yüzde 7.17 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.16, valörde son işlem yüzde 7.34 oldu.
Siyasilerin eleştirileri sürüyor

TCMB'nin kararı ardından ise piyasalar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalara odaklanacak.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Ocak ayı enflasyon verileri ve TCMB'nin erken PPK toplantısı yapmayacağını açıklaması ardından Twitter'da Merkez Bankası'nı eleştirildi.

Bulut, "Yıllık enflasyon yüzde 7.24 değil de yüzde 7.17 olsaydı faiz indirilecekti, faize bakış açımız 0.07'lik bir marja endekslendiyse bu konuda bir bakışımız yok demektir. Şu anda piyasa politika faizinden 0.75-0.80 aşağıda ve biz "enflasyon 0.07 az düştü" diyerek mi strateji belirleyeceğiz. Faiz indirimi sadece iç dinamiklerin fiyat artışına endekslenebilecek bir karar değildir... Bu karar 0.07 az düştü mantığına endekslenebilecek kadar ince bir teraziye sahipse yeni olumlu gelişmeler olağanüstü toplantı gerektirebilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu enflasyondaki düşüşün memnuniyet verici olduğunu belirtirken, faiz oranlarının önümüzdeki aylarda artan bir ivme ile düşeceğine inandığını söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise bugün açıklanan enflasyon verilerinin ardından PPK'nın toplanarak faiz indirmiş olması gerektiğini belirterek, cesaretli şekilde faiz indirimlerine devam edilmesini istedi.

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yıllık enflasyonun yüzde 7.24'e gerilediğini ve enflasyondaki düşüşün devam edeceğini söyledi.

Bazı siyasilerin açıklamaların ardından piyasa Erdoğan'ın, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta ile görüşmesi ardından 1800 civarında gerçekleşmesi beklenen açıklamaları takip edecek.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**

Serbest piyasa

, döviz çevir, döviz çevirici**

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler