FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar kritik seviyeyi geçti

Haftaya güç toplayarak başlayan TL'de son iki gündür zayıflama belirtileri görülüyor. Dün 2.95'in üzerini deneyen kur, bugün 2.96'nın üzerini test etti.

Dolar kritik seviyeyi geçti

Global piyasalarda Çin ekonomisinde yavaşlama kaynaklı tedirginlik ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki negatif performansa paralel olarak dün 2.95'in üzerini test eden kur, bugün de yine 2,95'in üzerinden işlem gördü. Kur, 11.10 itibariyle 2,9623 seviyesine kadar çıktı.

Dün 2.9565'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne sınırlı düşüle 2.9435/2.9454 seviyesinden başladı.

Aynı saatte sepet bazında TL ise 3.1236/3.1267, euro/TL 3.3038/3.3080 seviyesindeydi.

Dolar, TL karşısında enflasyon verisinin açıklandığı saat 10.00 sonrasında 2,95 seviyesinin üzerine çıktı. Kur, saat 10.20 itibariyle 2,9520'yi gördü.

Kur sonraki işlemlerde 2,96 seviyesinin de üstüne çıktı ve 11.10 itibariyle 2,9623'e kadar yükseldi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Ağustos ayında TÜFE, yüzde 0,4 artarak beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti.

Yıllık enflasyon ise yüzde 7,14 oldu.

ÇİN ENDİŞELERİ AZALABİLİR

Irak'ta 18 Türk vatandaşının kaçırılması güvenlik endişelerini artırarak dün kurdaki yükselişte etkili olurken analistler Çin piyasalarındaki iki günlük tatil nedeniyle dış gündemin biraz hafifleyebileceğini belirtiyorlar.

Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasına dair endişelerden dolayı, gelişen ekonomi ve emtia bağlantılı para birimleri değer kaybediyor.

ABD ve Çin'de devam eden politika belirsizliğinden dolayı yatırımcılar işlemlerde volatilitenin devam edeceğini tahmin ediyorlar. CBOE volatilite endeksi genel ortalaması olan yüzde 12-16 aralığının oldukça üzerinde seyrederek yüzde 26 seviyelerinde kalmaya devam ediyor.

Dolar, euro ve yen karşısında değer kazanırken, yatırımcıların adım adım yeniden hisselere geri dönmesiyle beraber bu para birimlerine olan talep de azaldı. Dolar endeksi 96.046 seviyesine çıkarak 3 günün zirvesini gördü.

GÖZLER AVRUPA'DA

Bugün ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak. ECB'nin önemli bir adım atması beklenmiyor.

TL bu haftanın iki işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermiş, analistler bu pozitif ayrışmaya neden olarak; Çin'in büyümesinin yavaşlayacağı endişelerinin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olmasına karşılık Türkiye'nin doğrudan ticaret ilişkisinin az olmasını ve kısa süre önce bir ihtimal olmaktan çıkan AKP'nin tek başına iktidara gelme olasılığının Konda anketi ile birlikte yeniden gündeme gelmesini göstermişti.

1 Kasım'da yenilenecek seçim öncesi siyasi gelişmeler piyasanın ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. İç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı, ABD'nin 10 yıl aranın ardından er ya da geç faiz artışlarına hazırlandığı ve TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret ettiği bir dönemde yaşanan seçim süreci ise siyasi belirsizlik nedeniyle TL'yi baskılayan ana unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler