ABD'de Fed'in faizleri önümüzdeki ay artırabileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle gelişmekte olan ülke para birimleri sert satış baskısı altında kaldı.
Fed'in geçtiğimiz Çarşamba akşamı yayınlanan toplantı tutanaklarında Haziran'da faiz artışı için kapı açık bırakıldı. Piyasalar bunu 'faiz artışı yaklaşıyor' diye yorumlayınca, gelişmekte olan ülke paralarına satış geldi.
CME Group'a göre Çarşamba akşamı açıklanan tutanaklar öncesinde yatırımcılar Haziran ayında bir faiz artışına yüzde 19 ihtimal verirken, bu oran tutanakların ardından yüzde 34'e çıktı.
Fed faiz artışının tahmin edilenden yakın olabileceğine yönelik beklentilerle doların diğer büyük para birimleri karşısındaki hareketini izleyen endeks neredeyse son iki ayın zirvesine çıktı.
İçeride ise siyasi gelişmeler doların yükselmesinde etkili oldu. Başbakan Davutoğlu'nun görevi bırakması ve kongre kararı doların yükselişinde rol oynadı.
AK Parti'de genel başkan adayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olarak belirlenmesi ardından piyasalar başta ekonomi yönetimi olmak üzere yeni kabinenin nasıl şekilleneceğini, ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağını takip edecek.
Merkez Bankası'nın toplantısı öncesi faiz indirimi talepleri de dolar/TL'yi baskılıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 24 Mayıs'ta faiz kararını açıklayacak.
Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası müdürü, "Ekonomi politikalarına ilişkin soru işaretleri devam ederken Fed Haziran'da faiz artırabilirim mesajı verdi. Bizde ise faiz indirimi istekleri devam ediyor. Böyle bir ortamda arkasında gerçek bir sebep olmadan yapılacak faiz indirimleri TL'nin kırılganlığını artıracaktır" dedi ve şöyle devam etti:
Bankacılar son iki haftada lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın TL'de kırılgan seyrin sürmesini, aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.
"Enflasyonun kalıcı olarak yönünü aşağı çevirdiği piyasalarca tam olarak kabul görmemişken atılabilecek faiz adımları soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önümüzdeki döneme ilişkin en büyük soru işareti olacak. Piyasalar bu ismi ve ardından olası icraatlarına yönelik yeni fiyatlamalar yapmak isteyebilir."
Küresel piyasalarda doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değerlenme eğilimi ise kurdaki yükselişte belirleyici olan dış etken olmayı sürdürüyor.
Önümüzdeki dönemde kabinenin nasıl oluşacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor.
Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasada yeni bir satış baskısı riski olarak görülmeye devam ediliyor.