FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve euro sert düştü

ECB'nin yeni bir gevşeme sinyali vermesiyle TL hem dolar, hem de sepet karşısında yükselişe geçti.

Dolar ve euro sert düştü

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) euro bölgesinde düşük enflasyon ile mücadele için yeni parasal genişleme adımlarının sinyalini vermesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde risk iştahını artırırken, TL hem dolar, hem de sepet karşısında değer kazandı.

Bugün güne 2.8950'li seviyelerde başlayan dolar/TL, günün en düşük 2.8640'a kadar geriledikten sonra piyasaların kapanış saatlerinde 2.8685/2.8695 seviyesindeydi. Güne 3.09'un hemen altında başlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.0359/3.0397, 3.28'li seviyelerdeki euro/TL ise 3.2040/3.2056 seviyesindeydi. Sepet bazında TL en düşük 3.0305'e euro/TL ise en düşük 3.1965'e geriledi.

Euro, dolar karşısında ekim başından bu yana ilk defa 1.12 seviyesinin altını test ederken, günlük kayıp yüzde 1.3'ü aştı. Açıklamaların ardından TL başta euro karşısında olmak üzere dolar ve sepet bazında da değer kazandı. Dolar/TL 2.8650'nin altına inerek, euro/TL 2.20'nin altına gerileyerek ve sepet bazında TL ise 3.03'ün altını test ederek Ağustos ortasından beri en düşük seviyelere geriledi.

Gelişmekte olan para birimleri genelinde görülen iyimserlik sabit getirili menkul kıymet faizlerinde de düşüşe neden olurken 10 yıllık gösterge tahvil getirisi bir günlük aranın arından yeniden tek haneye geriledi.

ECB Başkanı Mario Draghi, düşük enflasyon ile mücadele etmek için alınabilecek önlemleri aralık ayında gözden geçirilebileceğini ve merkez bankasının bu ay mevduat faizini daha da düşürmeyi değerlendirdiğini belirtti.

Draghi tahvil alımlarının enflasyon patikasında hedeflere uygun sürdürülebilir bir seyir görülene kadar devam edileceğini de söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Avrupa tarafından yeni gevşeme sinyali geldi. Bu faiz indirimi ya da yeni tahvil alımlarını da içerebilecek yeni bir gevşeme sinyali gelişmekte olan ülke piyasalarına ilişkin risk iştahını da ciddi artırdığını görüyoruz. TL'nin dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 1'i aştı, euro karşısında ise kazanç parite etkisiyle daha da belirgin" dedi.

ECB bugün gerçekleştireceği toplantıda kapılarını ilave parasal genişleme önlemlerine açık tutması fakat euro bölgesi enflasyon gelişmelerini takip etmeye devam ederek, bu yönde somut herhangi bir adım atması beklenmiyordu. Ancak bankacılar ECB'nin açıklamalarından bankanın ilave genişleme önlemlerine piyasaların beklentisinin de yakın olabileceği sinyalini aldıklarını belirttiler.

Tahvil bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 10, valörde son işlemde yüzde 10 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.88 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.75 oldu. Böylece 10 yıllık göstergede bir günlük düşüş 25 baz puana ulaştı. Gösterge 10 yıllık tahvil önceki gün en son 14 Ağustos'ta gördüğü yüzde 9.83 seviyesine kadar gerilemişti. Bugün bu seviye de aşağı yönlü kırıldı. Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil de dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.31, valörde son işlemde yüzde 10.34 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.25 valörde son işlem yüzde 10.13 oldu. Getirilerdeki günlük düşüş yaklaşık 20 baz puan oldu.

Piyasalarda ağırlıklı olarak yurtdışına paralel bir seyir görülse de siyasi gelişmeler de yakından izleniyor.

1 Kasım seçimleri yaklaşırken, yapılan anketler AKP'nin tek başına iktidarı sağlayamayacağına işaret ederken, seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin azalacak olması ve olası bir AK Parti-CHP koalisyonunun TL'ye olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler