FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve faiz önemli seviyeleri aştı

ABD ekonomisinde iyi gelen istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirme kararının ardından gösterge bono faizleri iki ay sonra yüzde 9'u aştı.

Dolar ve faiz önemli seviyeleri aştı

Gösterge bono faizinin yükselişi ile birlikte borsada satış baskısı artarken dolar da 2.05 TL'nin üstüne çıktı.

Piyasalarda ABD kaynaklı dalgalanmalar iyiden iyiye ivmesini artırdı. Cuma günü ABD'de 200 bin kişiyi aşan Ekim ayı istihdam verisinin ardından Türkiye'de piyasalarda başlayan satış baskısı yeni haftaya da taşındı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından gelişmekte olan ülkelerde başlayan satış baskısı Türkiye'de de hissedildi.

Bu ortamın ilk etkisi Türkiye'de gösterge bono faizleri piyasasında görüldü. Eylül ayında ABD Merkez Bankası (Fed) varlık alımı azaltımını ileri bir tarihe erteleyince yüzde 9'un altına düşen gösterge bono faizi iki ay sonra tekrar yüzde 9'un üstüne çıktı.
DOLAR 2.05 TL'Yİ GEÇTİ

Şu dakikalarda yüzde 9,07 seviyesinde bulunan gösterge bono faizleri borsada da satış baskısını beraberinde getirdi. Faizlerin yükselmesiyle dün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybeden borsa bugün de şu dakikalarda yüzde 1,12 kayıpla 71 bin 333 puandan seyrediyor.

ABD istihdam verisinin ardından yükselmeye başlayan dolar bugün 9 Eylül'den bu yana ilk kez 2.05 TL'yi geçti. ABD'de istihdam piyasasında gerçekleşen büyüme ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.7'yi aşmasıyla dolar gelişmekte olan ülkeler kurları karşısında da değer kazanmaya devam ediyor.
"SATIŞ BASKISI DEVAM EDECEK, ÖNEMLİ OLAN ABD'YE MAL SATABİLMEK"
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Profesör Özgür Demirtaş'a göre bu satış baskısı bir süre daha devam edecek. ABD ekonomisinin iyileşmesiyle Türkiye piyasalarının dalgalanmasının bir kısır döngü olduğunu vurgulayan Özgür Demirtaş "ABD iyileşmesiyle para muslukarının kısılması beklentisi Türkiye'yi negatif etkiliyor. Ancak bunun pozitif bacağı da var. ABD'ye mal satabilen bir Türkiye bu büyümeden olumlu sonuç sağlayabilir. Bu politik bir durum. Türkiye çok daha yoğun bir şekilde eğilmesi gerekiyor. Uzun vadede de Türkiye'de Ar-Ge, eğitilmiş insan sayısında artışa yol açabilecek değişimleri yapması gerekiyor.ürkiye'de finansal ürün çeşitliliği de az. SPK'nın da içinde bulunduğu denetliyicilerin de piyasanın önünde olması gerekiyor"
MERKEZ BANKASI İKİ GÜNLÜK SIKILAŞTIRMAYA GİDİYOR
Öte yandan Merkez Bankası piyasalarda yaşanan gelişmelere karşı ek sıkılaştırma politikasına devam ediyor. Banka 18 ve 19'da en az 100 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açılacağını açıkladı. Bugün de ek parasal sıkılaştırma uygulayan Merkez Bankası minimum döviz satım ihalesini 160 milyon dolar olarak belirledi. Merkez Bankası belirlediği politikaya göre normal günlerde döviz satım ihalesi tutarını minimum 20 milyon dolar olarak belirlerken istisnai günlerde ise minimum 100 milyon dolar olarak açıklamıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler