FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda tansiyon düşmüyor

Dolar kurunda yükseliş baskısının devam ettiği gözleniyor.

Dolarda tansiyon düşmüyor

SELÇUK ALTUN - MYNET
Hafta içerisinde yeniden 2,05 seviyesine yönelen dolar kuru, bu sabah itibari ile 2,0450 seviyesine yakın hareket ediyor.

Dolar kuru dün 2,04’ün üzerinden geri çekilse de, dolarda uluslararası piyasalardaki güçlenmeye bağlı olarak yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi.

Yıl sonu yaklaşırken kurun yüksek seviyelerini korumasının, artan dolar talebinden de kaynaklandığı belirtiliyor.

Analistler, teknik olarak kurda 2,05-2,06 seviyelerinin direnç bölgesi olarak takip edilebileceğini düşünüyor.

Diğer taraftan, Euro'da da tarihi zirve seviyelerde işlemler devam ediyor. Euro kurunda 2,85 seviyesinin yükselişlerde önem taşıdığı belirtiliyor.

Uzmanlara göre; hem dolar hem de Euro karşında baskı altında kalan TL için, Fed toplantısı ve Türkiye Merkez Bankası'nın ek parasal politikalarının seyri belirleyici olacak.

Bugün ABD’den açıklanacak PPI (Üretici Fiyat Endeksi-ÜFE) verileri, gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısı öncesinde dolar üzerinde etkili olabileceği için yakından izlenecek. Kasım ayında önceki aya göre üretici fiyatlarında herhangi bir değişikliğin olması beklenmezken, gıda ve enerji fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek PPI verisinin yüzde 0.1’lik bir artış gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Çekirdek PPI verisinde Nisan 2012’den bu yana görülen en yüksek artış yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Ekonomik aktivitelerin hız kazandığına yönelik sinyallerin aranacağı PPI verilerinin öngörülerin üzerinde gerçekleşmesi FED’e ait beklentiler ile dolarda değer kazanımları görülmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Paritede Güçlü Görünüm Sürüyor
Dün 1,38 seviyelerinde hareket eden Euro/dolar paritesi, ECB Başkanı Draghi’nin enflasyon kaynaklı aşağı yönlü risklere karşı adım atabileceklerine dair sinyal vermesi ve ABD’de açıklanan perakende satış verisinin yükselmesi ile geriledi. Parite, 1,37’nin üzerinde güçlü görünümünü korusa da, haftaya gerçekleşecek olan Fed toplantısı öncesinde yükselişini 1,38’in üzerine taşıyamıyor.

Paritede yükselişlerin devamı için kısa vadede 1,3620’nin üzerinde kalınması gerektiği ifade ediliyor. 1,38’in aşılması, yükseliş momentumunun 1,40’a doğru artması açısından önemli.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler