FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda yeni rekor

Dolar siyasi tansiyon, yükselen kur ve enflasyona Merkez Bankası'nın poitika tepkisi vermeyeceği endişesiyle 2,2230 lirayı aşarak yeni bir rekor kırdı

Dolarda yeni rekor

Güne dün gördüğü tarihi yüksek seviye olan 2,2125 liraya yakın başlayan dolar, siyasi tansiyon, yükselen kur ve enflasyona Merkez Bankası'nın politika tepkisi vermeyeceği endişesiyle 2,2230 lirayı aşarak yeni rekor kırdı.

Dolar güne 2,2055 liradan başlamıştı.

Güne(0,47) 317,37 puan atrışla 67160 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi XU100 ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 48,64 puanlık düşüşle 66 bin 893 puandan devam etti.

Doların rekor kırması ile birlikte borsada düşüş hızlandı, 17:21 itibariyle yüzde 65.856puandan seyrediyor.

SEPET DE REKOR KIRDI

Sepet bazında TL (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) da 2,6202 seviyesini aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

TEB Stratejisti Erkin Işık, "Enflasyon beklentilerinde belirgin bir bozulma olması halinde Merkez Bankası'nın ekonomik aktivite görünümündeki bozulmaya karış faiz artışlarından kaçınması daha da zorlaşacaktır" dedi. Merkez Bankası'nın 13 Aralık'ta açıkladığı Aralık ayı beklenti anketinde, 12 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,74, 24 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,37 seviyesindeydi. Küresel piyasalarda ise ABD'deki ekonomik toparlanmanın güçlü bir şekilde devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da aynı hızda tahvil alımlarını azaltacağı öngörüsüyle dolar küresel bazda güçlü kalmaya devam ediyor.
NEGATİF AYRIŞMA SÜRÜYOR

Ancak doların değer kazancı nedeniyle TL'deki değer kaybına Merkez Bankası'nın politika tepkisi vermeyeceği ya da veremeyeceği endişesi ve siyasi gelişmeler ise TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmaya devam ediyor.

BU YIL BEŞ REKOR KIRDI

Dolarda son dönemde baş döndüren bir hareket yaşanıyor. Yıla 2,14 seviyesinden başlayan dolar bugüne kadar beş kez rekor kırarak tarihte ilk kez 2,22 seviyesini aştı. Lira yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 4'e yakın değer kaybı yaşadı.

BİR YILDA YÜZDE 26 ERİDİ

Doların bir yıl önceki seviyesine bakınca işe ortaya çok çarpıcı bir tablo çıkıyor. Geçen yıl bugün 1,76 seviyesindeki dolar bir yılda yüzde 26'dan fazla değer kazandı. Bir başka deyişle Türk Lirası bir yılda yüzde 26 eridi. Dolardaki seyir geçen yılın Mayıs ayında değişti. Fed'in tahvil alımlarını azaltabileceği sinyali vermesiyle doların yönü yukarı çevrildi. Merkez Bankası'nın hamleleri de doların ateşini söndürmeye yetmedi.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler