FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda yükseliş devam edecek

Yurtiçi döviz piyasasında yükseliş hareketinin bir süre daha devam edebileceği ifade ediliyor.

Dolarda yükseliş devam edecek

Bankacılar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikalarının, İran ve Suriye'deki gelişmelerin, petrol fiyatlarının, avro/dolar paritesinin ve Avrupa'daki gelişmelerin döviz piyasasında etkili olduğunu ifade ediyorlar.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek Foreks'e yaptığı açıklamada, genel olarak risk iştahında bir azalma gözlediklerini belirtti.

Semir Dülek, Türkiye özeline bakıldığında, piyasaların diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiğini belirterek, "Geçen hafta TCMB'nin sıkı para politikasından 'sıkı' sözünü düşürmesi ve daha temkinli bir politikaya geçerek piyasayı daha fazla fonlar haline geçmesinin, Türkiye'nin cazibesini azaltan unsurlar oldu" diye konuştu.

Semin Dülek, TCMB'nin adımının ters bir haftaya denk geldiğine dikkat çekti ve şu şekilde konuştu:
"İran ve Suriye gerginlikleri nedeniyle zaten petrol fiyatlarının oldukça yükseldiği bir hafta yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış Türkiye'de GSYH'nin yüzde 0.5'ine denk gelen bir artış yaratıyor cari açıkta. Bu sene cari açığa oldukça yüksek bir seviyede başladığımızı düşünürsek, petrol fiyatlarındaki artışın yatırımcılar için ciddi anlamda endişe kaynağı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Senenin tümü için cari açıktaki düşüş beklentisi, petrol fiyatları yılın devamında yüksek seviyede kalmaya devam ederse ve/veya artışını sürdürürse olumsuz etkilenecektir.

Suriye ile İran'daki gerginlikler konusunda tansiyonuun düşmemesi ve İsrail'in saldırı olasılığının artması durumunda, petrol fiyatlarının düşmeyeceği görülüyor. Türkiye gelişmelerden daha fazla olumsuz etkileniyor.

Bu hafta Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) LTRO ihalesi var. ECB yüzde 1 ile gerekli teminatları yatıran bankaları fonlayacak. Önceki ihalede 489 milyon dolar vermişti. Bu hafta 450 milyon dolar civarında gerçekleşmesi beklenen bir tutar var. Bu tutar piyasalar açısından belirleyici olacaktır. 400 milypon dolar altında bir rakam gerçekleşirse riskli varlıklar için olumsuz alygılanacaktır. Piyasada ne kadar ucuz para olursa, o kadar çok 3 yıla kadar Avrupa ve riskli varlıklar alınacak demektir.

Çarşamba ve Perşembe günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı sunumları izleyeceğiz. ABD verilerinin iyi gelmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte parasal genişleme ihtimali kalmadı gibi. Yine de bu konuda yapılacak açıklamalar önemli olacaktır.

Son gelişmelere bakıldığında TL'nin biraz daha değer kaybetme olasılığı var. Sepet seviyesi şu anda 2.0750 civarında bulunuyor.

Sepetin 2.1000 bölgesine doğru hareket etmesi muhtemel. TCMB, fonları kısmak yoluyla faizleri üst banda yaklaştırıp önce kesme hareketine gidebilir. Ama yüzde 11.5 seviyesine indirerek, son birkaç günde fonlamayı daha rahatlatıyor olması, büyüme ile endişeleri sinyaller veriyor. TCMB fonlama miktarları kısa vadeli döviz hareketleri için çok belirleyici olacaktır."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler