FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doların kaderi bugün belli oluyor

Piyasalar Fed faiz kararını bekliyor.

Doların kaderi bugün belli oluyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilere paralel olarak kısa vadeli faizleri sabit tutmasının piyasada güven unsurunu arttırması ve son dönemde siyasilerin eleştirileriyle zedelenen kredibiliteyi desteklemesiyle TL dolar karşısında gelişmekte olan para birimlerinden daha iyi bir performans izliyor. Piyasada bugün TCMB'nin ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantı ve ardından Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı izlenecek.

Yatırımcılar akşam saatlerinde açıklanacak ve ABD'de faizlerin yaklaşık on yıldır ilk defa artırılmasına zemin hazırlayacağını tahmin ettikleri Fed açıklamasına odaklanırken, dolar Asya piyasalarında yatay seyir izliyor.

ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileriyle birlikte Fed'in faiz artırımlarına karar verirken "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadesinden vazgeçmesi, ancak faiz artırım kararını enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere bağlı olarak alacağı düşünülüyor. En son 2006 ortasında faiz artırımına giden Fed, politika faizini 2008 sonundan bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

FED'İN TARİHÇESİ

Akşam TSİ 20:00'daki yayımlanacak yazılı Fed açıklaması, Fed üyelerinin enflasyon ve faizlere yönelik yeni tahminlerini de içerecek. Bazı uzmanlar ABD'de faizlerin ileriki yıllarda ulaşacağı düzeye dair tahminlerin düşürülebileceğini ifade ediyorlar. Açıklamanın yarım saat ardından ise Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.

Dolar/TL dün akşam piyasa kapanışındaki 2.61 seviyelerinden sınırlı bir yükselişle güne başladı. Kur TSİ 0830'da 2.6156/2.6179, sepet bazında TL 2.6900/2.6945, euro/TL 2.7660/2.7690 seviyesindeydi. TL dün yaklaşık yüzde 0.6 değer kazancı ile dolar karşısında genel olarak değer kaybeden gelişmekte olan para birimlerinden iyi bir performans gösterdi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL siyasilerin TCMB'yi eleştirdiği dönemde iki hafta boyunca negatif ayrışmıştı. Şimdi siyasiler ile merkez bankası arasında görüşmeler ve dünkü güven tazeleyen faiz kararı ile bu dönemdeki kayıplar telafi ediliyor" dedi ve ekledi:

"Ancak bu süreçte siyasilerden gelebilecek açıklamalar yakından izlenmeli. Tam faiz kararı ardından bu açıklamalar yeniden bir tartışma ortamı yaratırsa TL de yeniden satış baskısı altında kalabilir. Bugünün tartışmasız en önemli gelişmesi ise Fed olacak."

Fed'in yaz aylarında faiz artırımına gideceği ve dünya piyasalarında likiditenin azalacağına yönelik beklentiler doların keskin şekilde değer kazanmasına yol açarken, gelişmekte olan ülke hisse piyasalarında da sert satışlara yol açtı.

Merkez Bankası siyasilerin yaklaşan seçim öncesi indirim isteklerine karşın TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının dezenflasyon sürecine risk oluşturmaya başlamasıyla iki ay üst üste indirimlerin ardından Mart'ta kısa vadeli faizleri sabit tuttu ve önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.

Piyasada Fed'in faiz kararları ardından ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek. Fitch'in ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirme 20 Mart Cuma günü ve 18 Eylül Cuma günü yayımlanabilecek. Fitch Türkiye'yi "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük kademe olan BBB- seviyesinde derecelendiriyor.

Tahvil/bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.76 seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.46 valörde son işlem ise yüzde 8.43 oldu.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**

Serbest piyasa

, döviz çevir, döviz çevirici**

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler