FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz, faiz, altın ve petrolde neler oluyor?

Haftabaşı ve yılın son gününde işlemler sakindi. Yurtiçi kurumların dolar satışlarıyla kur ve sepet aşağı geldi.

Döviz, faiz, altın ve petrolde neler oluyor?

Dolar/TL paritesi haftaya 1.785’in üzerinde başlarken; sepet bazında TL 2.07’nin üzerindeydi. 24 Eylül 2014 itfalı gösterge tahvilinin bileşik faizi yüzde 6.15 civarındaydı.

1 Ocak tatilinden sonra ABD'de mali uçurum krizinin çözülmesiyle yılın ilk işlem gününe olumlu başlayan piyasalarda risk iştahının artmasıyla paritedeki yükselişe paralel kur ve faiz geriledi.

Dolar/TL 1.77’ye gerilerken, sepet bazında TL 2.06’ya düştü. Gösterge bileşik faiz ise yüzde 6.10’a kadar geriledi. Perşembe günü ise Aralık ayı enflasyon verisinin beklentilere paralel gelmesine karşın gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6.24’e kadar yükseldi.

Gelecek haftaki yüklü Hazine ihaleleri öncesinde bonoda satış eğilimi görüldü. Hazine Ocak ayında toplam 13 milyar TL iç borç servisine karşılık, 9.7 milyar TL'si piyasadan olmak üzere 11.6 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Hazine dördü gelecek hafta olmak üzere Ocak ayında beş tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Haftanın son gününde ise Fed'in son toplantı tutanaklarında tahvil alım politikasına devam edilmesine ilişkin şüphelerin yer almasıyla gösterge faiz ve dolar/TL yükseldi.

Gösterge bileşik faiz yüzde 6.40’ı aşarken, dolar/TL paritesi 1.79’a yükseldi. ABD tarım dışı istihdam verilerinden sonra ise TL dolara karşı hafif değerlendi. Sepet bazında TL ise 2.05’in üzerindeydi.

Sonuçta 28 Aralık’da Merkez Bankası gösterge kuruyla 1.7912 olan dolar/TL paritesi, Merkez Bankası kurlarıyla Cuma günü itibariyle 1.7886 TL’ye indi; 2.3630 TL düzeyinde olan Euro/TL paritesi 2.3280 TL’ye geriledi. 28 Aralık’da yüzde 6.17 olan gösterge bononun ortalama bileşik faizi ise bu haftanın son günü yüzde 6.37’ye yükseldi.

Döviz, petrol ve altın fiyatları...
Döviz: Yılın son gününde Japon yeni dolar karşısında gerilemeye devam etti. Hafta başında dolar/yen paritesi 86 düzeyindeydi. Yen 2012'de dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 düşüş kaydetti. Euro ise dolar karşısında 1.3231 seviyesine çıktı. Ocak ayı başında ise Japon yeni ABD'de mali uçurumdan kurtulmayı sağlayan anlaşmanın sağlanmasının ardından yatırımcıların risk iştahının artmasıyla Euro karşısında Temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Euro da dolar karşısında da değer kazanarak 1.3266 seviyesine yükseldi. Daha sonra ise Euro dolar karşısında biraz geriledi ve Euro/dolar paritesi 1.32’nin altına düştü. Dolar, haftanın son gününde ise Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal gevşemeye devam edeceği beklentisiyle yen karşısında iki buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Euro da dolar karşısında üç haftanın dip seviyesini gördü. Açıklanan Fed tutanaklarının ardından dolar karşısında değer kaybeden Euro 1.3010 doların altına geriledi. ABD’de işsizlik verisinin beklentilerden biraz yüksek gelmesiyle birlikte dolar hafif değer kaybına uğradı. Dolar/yen paritesi ise 88’in üzerine çıktı, ancak ABD verisi ile hafif geriledi. Cuma günü itibariyle Euro/dolar paritesi 1.3040; Dolar/yen paritesi 87.95 düzeyindedir.

Petrol: Brent ham petrolünün varil fiyatı yatırımcıların ABD'de mali uçuruma çözüm konusunda anlaşma sağlanamaması halinde bu ülkede petrol talebinin olumsuz etkilenebileceğinden endişe duymalarıyla yılın son gününde 110 doların üzerinde yatay seyir izledi.

ABD hafif ham petrolü ise 90 doların üzerindeydi. Ocak başında ise Brent ham petrolünün varil fiyatı, ABD Kongresi'nin mali krizin önüne geçen anlaşmayı onaylamasının ardından 112 dolara doğru yükselerek son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Çin'de açıklanan güçlü PMI verisi de petrol fiyatlarına destek sağladı. ABD ham petrolünün varili de 92 doları aştı. ABD'de bütçe konusunda bundan sonra yaşanması beklenen mücadeleler ve petrol arzında artış ise fiyatların haftanın son gününde hafif gerilemesine yol açtı. ABD’deki tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasından sonra fiyatlarda hafif çıkış gözlendi. Cuma günü itibariyle Brent ham petrolünün varili 110.95 dolar düzeyinde; ABD hafif ham petrolünün varili 92.30 dolar düzeyinde seyretmektedir.

Altın: Altın hafta başında ve yılın son gününde Euronun dolar karşısında güçlenmesinin ardından yükselerek 1,660 dolar dolayında işlem gördü. Ocak ayının başında ise altın ABD'de son anda sağlanan mali krizi engelleme amaçlı anlaşmanın ardından yeniden güç kazandı ve altının ons fiyatı 1680 doları geçti.

Haftanın son gününde ise altın fiyatları Fed'in yayımlanan toplantı tutanaklarında varlık alım programı hakkında yer alan endişelerin ardından yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti ve 1640 dolar civarına geriledi. Fiyatlar, ABD tarım dışı istihdam verilerinden sonra hafif arttı. Cuma günü itibariyle altının spot fiyatı ons başına 1644 dolar civarındadır.

Dr. M.Veyis Fertekligil - T-Bank Baş Ekonomisti

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler