FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz kararının dolara etkisi ne olur?

Dolar son haftalarda gösterdiği yükselişine geçtiğimiz haftadan bu yana ara vermiş durumda.

Faiz kararının dolara etkisi ne olur?

Selçuk Altun - Mynet
Bu harekette ABD Merkez Bankası FED'in varlık alım programını sonlandırmak için acele etmeyeceğini açıklaması etkili oldu.

1.98'lerde bulunan tarihi zirve seviyelerden dönen kur, serbest piyasada bu sabah itibarıyla 1,91 TL civarında hareket ediyor. Euro'nun satış fiyatı ise 2,52 TL olarak gerçekleşiyor. Diğer taraftan Euro/dolar paritesi 1,3189 seviyesinde.

Para piyasaları da bugün saat 14:00'da açıklanacak Merkez Bankası faiz kararına odaklanmış durumda. Piyasada 50 ile 150 baz puan arasında bir artış yapılacağı beklentisi hakim.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz Pazartesi yaptığı yazılı açıklamada küresel belirsizliklerin içerde finansal istikrar ve fiyat istikrarını bozmasına izin vermemek için faiz koridorunu genişletici “ölçülü” bir adımın 23 Temmuz’daki PPK toplantısında gündeme geleceğini ifade etmişti.

Bernanke’nin geçtiğimiz iki haftada yaptığı açıklamaların TL’de değer kazançları getirmesi ve ekonomik toparlanmanın halen yavaş olmasının da gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık görece sınırlı artış ihtimalini artırdığı düşünülüyor.

Bu toplantıda zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyon katsayılarında da değişiklik beklenmiyor.

Faiz artışının miktarı dışında, Merkez Bankası'nın mesajları da yakından izlenecek.

Analistler, bu toplantıdaki 50-100 baz puanlık bir artışa ek olarak tekrar faiz artışı için açık kapı bırakılmasının Merkez Bankası'nın kredibilitesini artıracağı, TL'yi destekleyeceği ve tahvil faizlerindeki düşüşe yardım edeceği görüşünde.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler