FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda hareketli dakikalar

Putin'in birlikleri için acil tatbikat talimatı vermesiyle artan küresel satış baskısına paralel dolar yeniden 2,22'nin üzerine çıktı.

Piyasalarda hareketli dakikalar

Doların tansiyonunu bu kez Rusya yükseltti. Güne 2.20 seviyesinde başlayan dolar/TL Rusya'nın batısında bulunan birlikleri için acil tatbikat talimatı vermesinin küresel piyasalarda riskten kaçışı tetiklemesiyle iki haftanın zirvesi olan 2,2275'e kadar yükseldi.

Rusya'nın bazı haber ajansları, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkenin batısında bulunan silahlı kuvvetlerin savaşa hazır olma durumunun test edilmesi için acil tatbikat emri verdiğini duyurdu. Interfax'ta yer alan haberde Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın emrine uygun olarak Batı Askeri Bölgesi'nde bulunan kuvvetler bugün (TSİ) 1200 itibarıyla alarm durumuna geçirilmiştir" dediği belirtildi.

Siyasi endişelerin artması öncesi Pazartesi akşam saatlerinde 2.1763 seviyesindeki olan dolar/TL önceki gün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı ile 2.2238 seviyesine kadar yükseldi.

Rus rublesi, dolar-Euro karşısında tarihi bir düşüş yaşadı.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybına paralel Türk Lirası da dolar karşısında düşüşe geçerek 2,22 seviyesini aştı. En yüksek 2,2263'ü gören dolar/TL, şu dakikalarda 2,2220 seviyesinden alıcı bulurken, avro/TL ise 3,0490 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, teknik açıdan 2,2320 seviyesinin direnç olduğunu belirterek, bu seviyelerin yukarı yönlü kırılması halinde 2,25 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"TL'deki değer kaybı yurtdışı kaynaklı"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Türk Lirası'nda (TL) bugünkü değer kaybının tamamen yurt dışı kaynaklı olduğunu belirterek, yurt içindeki gelişmelerin etkisinin hafta açılışında ve geçen günlerde görüldüğünü söyledi.

Ukrayna ile ilgili son gelişmelerin TL'nin değer kaybında etkili olduğunu ifade eden Cömert, "Şu anda gördüğümüz şu; kurda yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak yukarı yönlü hareket sürebilir. Dolar/TL'de 2,2350 seviyelerinde stop-loss emirlerinin olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu seviyelerin aşılması durumunda TL'deki değer kaybının hızlandığını görebiliriz. Bu hafta içerisinde 2,22 seviyelerinden bir miktar yabancı girişinin olduğunu görmüştük. Yerli taraftan da bir miktar satış geliyor" ifadelerini kullandı.

Cömert, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımı konusunda tutuk davranmasının TL'nin kırılgan beşli içerisinde en kötü performansı göstermesine sebebiyet verdiğini hatırlatarak, TCMB'nin faiz artırımı sonrasında Türkiye'nin bu ülkelerle hemen hemen eşit performansta olduğunu, faiz artırımının olumsuz ayrışmayı durdurduğunu kaydetti.

Borsa günü sert düşüle kapattı

Borsa İstanbul'da 2. seans döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle satış ağırlıklı başladı. BİST100 endeksi birinci seansta elde ettiği kazançları geri vererek günü yüzde 1 kayıpla 61.503 puandan kapattı.

Borsa İstanbul 2012 Temmuz ayından bu yana en düşüş seviyesini gördü.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler