FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yen 3,5 yılın dibinde

BOJ'un öngörülmedik parasal genişleme atağının ardından yen Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi

Yen 3,5 yılın dibinde

Japonya Merkez Bankası'nın aylık 7.5 trilyon yenlik tahvil alımını öngören parasal genişleme önlemlerinin, ülkenin para birimine değer kaybettireceği spekülasyonu üzerine yen Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Milyarder yatırımcı George Soros, Japonya Merkez Bankası'nın, Japonlar'ın para birimlerinde sürdürülebilir zayıflama beklentisiyle paralarını başka ülkelere yatırmasına neden olacak parasal genişleme atağıyla yende heyelan etkisi yaratabileceğini ileri sürdü. Dolar, ABD'de bugün açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret edeceği tahmin edilen tarımdışı istihdam verisinin öncesinde bu hafta aşağıda seyrediyor.

BOJ'un parasal genişleme hamlesinin hız ve büyüklük bakımından etkileyici olduğunu belirten National Australia Bank Ltd.'ın küresel döviz strateji müdürü Ray Attrill, Dolar-yen büyük ihtimalle önümüzdeki hafta 97.20 düzeylerini görür dedi.

Yen, dolar karşısında önce 97.19 düzeyine kadar geriledi, ardından Tokyo saati ile 12:28'de 97'den işlem gördü. Yen bu hafta yüzde 2.9 değer kaybederek, 4 Kasım 2011'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Japon yeni, euro karşısında da yüzde 0.6 zayıflayarak 125.37 seviyesine indi. Euro/Dolar dün yüzde 0.7 ile 22 Mart'tan bu yana en büyük sıçramasını yapmasının ardından bugün yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2924 seviyesine yükseldi.

Japonya 31 Ekim 2011'de para birimini zayıflatmak için döviz piyasalarına müdahale ederek, o hafta yeni, dolar karşısında yüzde 3.1 zayıflatmıştı.

Traderlar dün BOJ'un tahvil alım programının, aylık 5.2 trilyon yen beklentisinin üzerinde olmasının ardından yende satışa geçti. BOJ yetkilileri ayrıca geçici olarak banknot kuralını da kaldırdı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler