Mersin Akkuyu’da nükleer santral inşa etmeye hazırlanan Rus şirketi Rosatom’un CEO’su Sergei Kiriyenko, Türkiye’nin ilk nükleer santralının inşası için varılan anlaşmayla ilk kez başka bir ülkede santral sahibi olacaklarını, bunun inşaat ve işletme süreleriyle 100 yıl kadar Türkiye’de kalacakları anlamına geldiğini söyledi.
Kiriyenko, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile önceki gün yaptığı görüşmede, “Bu gerçekten benzersiz bir sözleşme. Gelecek 100 yıl Türkiye’de olacağız demektir çünkü inşaat süresini, 60-70 yıl işletme süresini, ayrıca nükleer yakıt sağlanmasını da içeriyor” dedi.
Rosatom Rusya’da, uranyum üretiminden reaktör inşasına kadar, nükleer faaliyetlerin tümünü bünyesinde toplayan dev bir kuruluş olarak biliniyor.
Kiriyenko, geçen yıl Türkiye, Hindistan ve Vietnam’la vardıkları anlaşmalardan sonra, ülke dışında yapacakları santral sayısının 30, Rusya’da kurulacakları santral sayısının ise 28 olduğunu söyledi. Rosatom’un sadece Hindistan’da kuracağı nükleer santral sayısı 18.
İran’ın yakında işletmeye girmesi beklenen tek nükleer santralını Buşehr’e kuran Rusya, santralın yakıtını da sağlıyor. Kiriyenko, Rosatom’un 2011 yılında alacağı ihracat taleplerinin yüzde 50 artışla 30 milyar dolara çıkmasını beklediğini söyledi. Medvedev, rekabet gücüne sahip nükleer enerji sektörünü, ülkenin modernleşme sürecinde itici güç olarak kullanmak istiyor.