FİNANS

ABD'nin notu düşecekmiş, kimin umurunda?

ABD'nin notunun düşürülmesi finansal piyasalarda sanıldığı kadar şiddetli bir yankıya neden olmayabilir.

ABD'nin notu düşecekmiş, kimin umurunda?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından en az biri ABD'nin AAA olan kredi notunu bu yıl aşağı çekebilir ve bu durum akıllara şu soruyu getiriyor: Kimin umurunda?

Tuhaf gelebilir, ama ABD'nin notunun düşürülmesi finansal piyasalarda sanıldığı kadar şiddetli bir yankıya neden olmayabilir.

Borç tavanını yükselterek temerrütten kurtulma yönündeki tartışmanın Washington'u kasıp kavurduğu sırada, piyasalar Standard & Poor's, Moody's ve Fitch'in potansiyel not indirimiyle ilgili düşünmek için epey vakit buldular.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından ikisi ABD'nin AAA notunu teyit edebilmeleri için 4 trilyon dolarlık açık azaltma önlemi açıklanması gerektiğini belirtmişlerdi. ABD'li politikacılar ise sadece bir bölümü hemen gerçekleştirilecek olan 2.5 trilyon doların altında bir rakamda anlaştılar. Bu şu anlama geliyor: S&P ABD'nin kredi notunu gelecek birkaç gün veya hafta içinde düşürebilir. ABD'nin notunu teyit etmesi beklenen Moody's ise, not görünümünü negatife çevirerek 12-18 ay içinde olabilecek bir not indiriminin işaretini verebilir.

Geçmiş deneyimler bir not indiriminin piyasalara kimilerinin korktuğu kadar büyük bir acı vermeyeceğini gösteriyor. Japonya AAA olan notunu neredeyse 10 yıl önce kaybetti ve gelişmiş ülkeler içinde en düşük faiz oranlarından birine sahip.

Piyasaların üzerinde durduğu nokta, zaten zayıf durumda olan ve açıkların azaltılmasını sağlayacak anlaşmanın ardından daha da yavaşlayabileceği belirtilen ABD ekonomisinin durumu. Mali kısıtlamalar harcamaların, istihdam büyümesi ve enflasyonun önünü kesebilir.

Yatırımcılar aynı zamanda ABD'yi, Yunanistan gibi kriz yaşayan diğer ülkelerden daha farklı bir yerde görüyor. ABD büyük borçlarına rağmen ödemelerini yapabiliyor ve hazine tahvilleri likit olmayı ve talep görmeyi sürdürüyor.

Oppenheimer Funds yetkilisi Krishna Memani, "S&P'nin ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürmesi, şu anda piyasanın baz senaryosu" şeklinde konuşuyor.

Borçlar konusundaki anlaşmazlık süresince Hazine tahvillerinin iyi performansına karşılık, dolar ve borsa zarar gördü.

Toronto'daki Gluskin Sheff'in baş ekonomisti ve stratejisti David Rosenberg, "Bütçeyi dengelemenin ne anlama geldiğini göreceğiz ve ekonomik bu çok hoş bir tablo olmayacak." dedi.

İsteğe bağlı hükümet harcamalarının sıfıra inmesinin "çok derin bir resesyona" neden olacağını söyleyen Rosenberg, o zaman notu ister AAA, ister AA+ olsun, herkesin Hazine tahvili aldığını göreceksiniz, çünkü negatif büyümeye geçtiğimizde herkes onlara sahip olmak isteyecek" şeklinde konuşuyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler