FİNANS

Adria Airways'in uçuşları askıya alındı

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook dün iflasını açıklamıştı. Slovenya hava yolu şirketi Adria Airways, finansal sorunlar nedeniyle bugün ve yarınki bütün uçuşları askıya aldığını duyurdu.

Adria Airways'in uçuşları askıya alındı

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook dün iflasını açıklamıştı. Slovenya hava yolu şirketi Adria Airways, finansal sorunlar nedeniyle bugün ve yarınki bütün uçuşları askıya aldığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklama, sorunun çözümü için potansiyel yatırımcı arandığı belirtildi ve "Tüm yolcular ve ortaklarımızdan ortaya çıkan durum nedeniyle özür diliyoruz" denildi.

Adria Havayolları, 2016 yılında Alman 4K Yatırım adlı şirkete satıldı. O tarihten bu yana şirkete ait tüm uçaklar elden çıkarıldı ve halihazırda firmanın müşterileri kiralık uçaklarla Avrupa'nın farklı noktalarına seyahat ediyor.

178 YILLIK DÜNYA DEVİ İFLASINI VERDİ

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA, tur operatörünün "ticari faaliyetlerine son verdiğini" duyurdu.

Dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlanmıştı.

Thomas Cook'un Genel Müdürü Peter Fankhauser, şirketin batışının "büyük üzüntü yarattığını" söyledi.

thomas-cook-icine

İNGİLTERE'DE 9 BİN, TÜM DÜNYADA İSE 20 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

178 yıllık Thomas Cook'un, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah saatlerinde ticari faaliyetlerine son verildiği açıklanmıştı. Böylece kurtarma için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine şirket resmen battı.

Şirketin iflasıyla İngiltere'de 9 bin, tüm dünyada ise 20 bin kişi işini kaybetmiş oldu.

Thomas Cook Grubu CEO'su Frankhauser, şirketin iflasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, milyonlarca müşterisi ve binlerce çalışanından özür diledi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iflas eden İngiliz seyahat firması Thomas Cook'un faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi"nin en kısa sürede hayata geçirileceği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bugün itibarıyla iflas eden seyahat ve hava yolu şirketi Thomas Cookaracılığıyla Türkiye'de konaklayan misafirlere ilişkin Twitter'dan açıklama yapıldı.

TÜRKİYE'DE ŞU ANDA 21 BİN 33 KONAKLAMALI MİSAFİRİ BULUNUYOR

İngiltere operasyonlarını bugün itibarıyla durdurma kararı alan Thomas Cook'un, Almanya, Rusya ve Kuzey ülkelerinde faaliyetlerine devam ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün itibarıyla Thomas Cook İngiltere'nin ülkemizde 21 bin 33 konaklamalı misafiri bulunmaktadır. 22 Eylül 2019 dahil içeride konaklayan Thomas Cook misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri, ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafirleri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır.

İŞLETMELER İÇİN DESTEK PAKETİ HAZIRLANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere'nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan 'Kredi Destek Paketi' en kısa sürede hayata geçirilecektir."

ANTALYA VALİLİĞİNCE KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, Türkiye'ye ve özellikle de Antalya'ya binlerce turist getiren İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflas etmesi üzerine, bu operatörle kente gelen çok sayıda misafirin mağduriyet yaşama ihtimalinin doğduğu belirtildi.

Bu konuda yapılan çalışmalara değinilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Muhtemel mağduriyetlerin yaşanmaması ve misafirlerimizin sağ salim ülkelerine dönebilmesi için Antalya Valiliğimizce kriz merkezi oluşturulmuştur. Kriz masası, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş'in başkanlığında, Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği, İngiltere Antalya Konsolosluğu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Alanya Turistik Otelciler Birliği ve Manavgat Turistik Otelciler Birliği yetkililerinin katılımıyla teşkil edildi. Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği Bürosunda oluşturulan kriz merkezi konuyu takip edecek, süreç tamamlanıncaya kadar herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacak."

Açıklamada, bu kapsamda, söz konusu tur operatörüyle bağlantı içerisinde olan turizm işletmeleri ve kente gelen misafirlerin durumlarının titizlikle takip edildiği de kaydedildi.

'OTELLERİMİZDEKİ MÜŞTERİLER, İNGİLİZ SİVİL HAVACILIK KURUMU'NUN UÇAKLARIYLA DÖNMEYE BAŞLADI'

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, yaptığı açıklamasında, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflasının dünya üzerinde ciddi etki yaratacak bir süreç olduğunu vurguladı.

İflas haberinin turizmcilere etkisinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Uysal, şunları kaydetti:

"Otellerimizdeki müşteriler İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’nun gönderdiği boş uçaklarla dönmeye başladı. Otellerimizde bu operatörün konaklayan müşterileri bulunmakta. Bu misafirlerin İngiltere'ye dönüşleriyle ilgili olarak İngiliz Sivil Havacılık Kurumu geri dönüş programı yaptı. Aynı zamanda müşterileri için İngiltere'den boş uçak göndererek, bölgemizde tatildeki misafirleri geri götürmeye başladılar. Bu süreç birkaç gün devam edecektir."

Uysal, otelcilerin alacaklarıyla ilgili durum tespiti yapıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve öncülüğünde İngiltere’den alacaklar için de girişimlerde bulunulacağını bildirdi.

'DÜN İTİBARIYLA GELEN TÜM MÜŞTERİLER İNGİLTERE SEYAHAT SİGORTASI KAPSAMINA ALINDI'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflasının sadece Alanya için değil, dünya üzerinde ciddi etki yaratacak bir süreç olduğunu söyledi.

Alanya'da birden fazla Thomas Cook markalı tesislerin bulunduğuna işaret eden Sili, sektör temsilcileriyle gün içerinde maliyet ve risk değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.

Halihazırda şirketin Almanya ve Rusya kanadındaki operatör ofislerinin faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Sili, "İngiltere durmuş durumda. Çin kanadı devam ediyor. Aslında iş İngiltere'ye kilitlenmiş durumda. Dün itibarıyla gelen tüm müşteriler İngiltere seyahat sigortası kapsamına alındı. Onlarla ilgili bir sorun yok." ifadelerini kullandı.

Thomas Cook ile gelen misafir sayısının yüzde 10'u bulduğunu aktaran Sili, diğer operatörlerden koltuk bulanlar veya sigortalarından ücret alanların tatilini yapacağını vurguladı.

Skal İnternational Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı ise 178 yıllık bir kurumun iflasının dünya turizmi için önemli olduğunu, soğukkanlı davranmak gerektiğini söyledi.

'TURİSTLERİ MAĞDUR ETMEDEN ÜLKELERİNE GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflasına ilişkin, "Birinci önceliğimiz otellerimizdeki Thomas Cook misafirlerini sağ salim ülkelerine ulaştırmak. Turistleri mağdur etmeden ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Hiçbir turisti mağdur etmeyeceğiz. Biz misafirperver bir ülkeyiz." dedi.

Bülbüloğlu, AA muhabirine, iflas olayının ardından otelcilere ulaşmaya ve envanter çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.

Mısır'da ve Tunus'ta iflaslarda turistlerin odalara kapatıldığını aktaran Bülbüloğlu, "Bütün otelcilerimize 'Bu insanlar bizi ve ülkemizi tercih etti, yıllardır gelen misafirler' diyoruz. Bu turistlerin hiçbir kabahati yok. Paralarını ödemişler, tatile gelmişler. Dolayısıyla ülkelerine tatillerini yapmış bir şekilde dönmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Bülbüloğlu, bölgelerinde iflas nedeniyle şu ana kadar hiçbir turistin mağdur edilmediğini bildirdi.

Marmaris ve çevresinin İngiliz turist ağırlıklı bir destinasyon olduğuna dikkati çeken Bülbüloğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye gelen 2,5 milyon İngiliz turistin 1,5 milyonu bölgemizi tercih ediyor. Bölgemizdeki otellerin hemen hemen tamamında Thomas Cook müşterisi vardır. Birinci önceliğimiz otellerimizdeki Thomas Cook misafirlerini sağ salim ülkelerine ulaştırmak. Turistleri mağdur etmeden ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Hiçbir turisti mağdur etmeyeceğiz. Biz misafirperver bir ülkeyiz. Thomas Cook otelcilere en son ödemesini 22 Ağustos'ta yapmıştı. Otelcilerin bir aylık ciddi bir ödemesi kaldı."

ÜCRET İSTEYENE VE ODA BOŞALTANA İŞLEM YAPILACAK

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan da Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 22 Eylül itibarıyla Thomas Cook müşterilerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemelerin ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesinde olduğunu vurguladı.

Thomas Cook misafiri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacağını hatırlatan Ayhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi"nin en kısa sürede hayata geçirileceği bilgisini aldıklarını aktardı.

Otelciler başta olmak üzere tüm esnafı sağduyulu olmaya davet eden Ayhan, "Marmaris'te konaklayan Thomas Cook müşterilerine tatillerinin sonuna kadar Türk misafirperverliğine yakışan bir biçimde hizmet vermek ve bu hadiseden etkilenmemelerini sağlamak bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE'DEKİ THOMAS COOK MİSAFİRLERİNİN ÖDEMESİNİ ATOL YAPACAK'

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise iflasın Marmaris için sıkıntı yaratabilecek bir durum olduğunu ancak umutsuzluğa düşmeyeceklerini söyledi.

Thomas Cook ile tatile gelen turistler ve Marmaris'teki İngiltere Fahri Konsolosluğu ile irtibat halinde olduklarını belirten Oktay, şöyle konuştu:

"Fahri konsolosluk da biz de konuyla yakından ilgileniyoruz. Bölgemizdeki tüm konaklama tesislerimizden ricam, hiçbir şekilde misafirlerden ücret isteme ve odalarını boşalttırma gibi bir durum içinde olmasınlar. Turistlere Türk misafirperverliğine yakışır şekilde davranmalı. Herhangi bir talepte bulunulmamalı. ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) şuan Türkiye'de konaklayan Thomas Cook misafirlerinin ödemesini yapacak. Bizim yetkililer olarak umutsuzluğa düşme gibi bir durumumuz söz konusu olamaz. İngiltere'de ziyaretlerimizde verimli görüşmeler yaptık. Önümüzdeki yıla dair temaslarda bulunduk. Bu yıl gördüğümüz turist rakamlarını önümüzdeki yıl göremememiz söz konusu ancak biz kendi üzerimize düşeni yapacağız. Fuarlara katılacağız bölgemizin en az hasarla bu durumu atlatması için çabalayacağız."

Thomas Cook'un İngiltere ayağının iflas ettiğini dünyadaki diğer ülkelerde operasyonlarına devam ettiğini anlatan Oktay, "Marmaris'e gelen İngiliz turistlerin yüzde 50'si Thomas Cook tarafından getiriliyordu. Ekim ayında Marmaris'e 25 bin kişi getirecekti. İflasın ardından bu iptal oldu şimdilik. Bölgemiz adına üzücü. Yaralarımızı saracağız." ifadelerini kullandı.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler