Amerikan Adalet Bakanlığı, e-kitap fiyatları konusunda kartel oluşturdukları suçlamasıyla aralarında Apple'ın da bulunduğu bazı büyük şirketlere dava açtı.
Bakanlık, Apple, Hachette, HarperCollins, MacMillan, Simon&Schuster ve Penguin'i, aralarında anlaşarak e-kitap fiyatlarını belirlemekle suçluyordu. Dava, e-kitap fiyatlarını satıcıların değil, yayımcıların belirlediği satış modelini hedef alıyor. Hachette, HarperCollins ve Simon&Schuster bakanlıkla uzlaştı.
Fakat perakendecilerin fiyat rekabetine girme hakını sona erdirmek için komplo kurdukları suçlamasıyla Apple, MacMillan ve Penguin hakkındaki davanın ileri götürülmesine karar verildi. Dava, Apple'ın 600 milyar dolarla dünyanın en değerli şirketi olduğunun teyit edilmesinin bir gün sonrasına rastlıyor. IPad ve IPhone'larda IBooks platformu üzerinden e-kitap satan Apple, davayla ilgili henüz açıklama yapmadı. Elektronik kitaplar, kağıda basılı kitapların satışını düzenleyen kurallardan daha farklı bir formülle satılıyor. Kağıda basılı kitaplarda genellikle yayımcılar bir toptan satış fiyatı belirliyor. Bu daha çok kitabın perakende fiyatının yarısına karşılık geliyor. Bundan sonra kitabın kaça satılacağına perakendeciler karar veriyor. Başlangıçta e-kitaplar için de bu formül benimsendi. Fakat sonrasında acentelik modeli uygulanmaya başlandı. Buna göre, yayımcılar bir fiyat belirliyor ve bunu satan acenteler yüzde 30 pay alıyor. Yayımcılar, acentelik modelini büyük ölçüde Apple'ın geçen yıl ölen Yönetim Kurulu Başkanı Steve Jobs'un telkiniyle kabul etmişti. Bu model ayrıca, Amazon'un kitap piyasasına tamamen hakim olmasını önlemeye yönelik bir hamle olarak görülüyordu. Amazon, e-kitap okuyucusu Kindle'a müşteri çekmek için fiyatları aşırı derecede aşağı çekiyordu.