FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bloomberg: BDDK, bankaları bugün olağanüstü toplantıya çağırdı

Bloomberg haber ajansı, bankaların döviz talebini karşılamakta zorlandığını ve bazı bankaların yurt dışından döviz getirmeye başladığını bildirdi. Habere göre, BDDK, likidite durumunu görüşmek üzere bugün bankaları olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bloomberg haber ajansı, Türk lirasının dün tarihin en sert değer kayıplarından birini yaşaması ve tüm zamanların en düşük düzeyine inmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaları bugün olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.

Ajansın internet sitesinde Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç imzasıyla yayımlanan haberde, konuyla ilgili bilgi sahibi dört kişinin BDDK'nın bankaları olağanüstü toplantıya çağırdığı bilgisini teyit ettiği belirtildi.

Bankaların döviz talebini karşılamakta zorlandığının aktarıldığı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi üç kişinin aktardığına göre; BBDK, Cuma günü bankalardan, bugün yapılacak olan olağanüstü toplantıda değerlendirilmek üzere faiz ve kur şokunun etkisine dair bir çalışma yapmalarını istedi. Üç kişi ayrıca, toplantıda ülkedeki likidite durumunun da ele alınacağını söyledi.

"Adının açıklanmaması şartıyla konuşan diğer bankacılar da kamuoyunda krizi savuşturmak amacıyla sermaye kontrolü gibi önlemler alınabileceği yönünde kaygılar bulunduğuna dikkat çekerek, döviz talebinin arttığını teyit etti. Türkiye hükümeti, defalarca sermaye kontrolü uygulamalarına gitmeyeceğini söyledi.

"Bir kişinin verdiği bilgiye göre, bazı bankalar müşterilerden gelen talebi karşılamak için yurt dışından nakit döviz getirmek zorunda kaldı. Aynı kişi, Türk bankalarının uluslararası bankalara elektronik döviz transferi yaptığını ve daha sonra bunun nakit para olarak fiziken Türkiye'ye taşınması için de prim ödediklerini belirtti."

"Bankalar döviz çekme talebini karşılayamıyor"

Bloomberg haberinde ayrıca, Cuma günü üç büyük özel bankanın şubelerini ziyaret ettiklerini ve bu şubelerin döviz talebini karşılamakta zorlandığını gözlemlediklerini aktardı.

Haberde şu izlenimler aktarıldı:

"İki bankada müşteriler, şubenin genel merkezden kasaya para gelmesini beklediği için döviz alamadılar. Bir banka 5 bin dolar para çekme talebini karşılayamadı.

"Şubelerdeki veznedarlar, döviz çekme talebinde çok büyük bir artış olduğunu aktardı."

Lira, 10 Ağustos Cuma tarihin en kötü günlerinden birini yaşadı. Sabah Financial Times gazetesinin liradaki değer kaybının euro bölgesi bankacılık sistemi için kaygı yarattığı yönündeki haberiyle başlayan satışlar, gün içinde gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının piyasa tarafından yeterli bulunmamasıyla daha da şiddetlendi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den satın alınan çelik ve alüminyum ürünleri üzerindeki gümrük vergisini yüzde 50 artırma kararı liranın tüm zamanların en düşük düzeyini görmesine neden oldu.

Dolar 6,87 TL, euro 7,85 TL, sterlin de 8,49 TL ile rekor kırdı.

Cuma günü liranın günlük değer kaybı dolar karşısında yüzde 15,88; euro karşısında yüzde 14,33 ve sterlin karşısında da yüzde 14,94 oldu.



En Çok Aranan Haberler