FİNANS

Dış borsalar çalkalanıyor

Avrupa borç krizinin daha büyüyeceği korkusu ve borçlanma maliyetlerinin artması borsaları kötü vurdu.

Dış borsalar çalkalanıyor

Selçuk Altun /Editör Fitch’in Euro Bölgesi'ndeki kriz ile ilgili ABD bankalarının da tehdit altında olduğunu açıklaması, Moody’s’in 10 Alman kamu bankasının notunu değiştirmesi ve İspanya’ya ilişkin tereddütlerin artmasının ardından Avrupa'da başlayan satış dalgası tüm dünya borsalarını sarstı.

ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 1,13 değer kaybederek 11.770,70 puan oldu. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 1,68 azalarak 1.216,13 puana ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1,96 düşerek 2.587,99 puana indi.

Amerika kıtasında ayrıca Meksika Borsası'nda IPC Endeksi yüzde 1,63, Arjantin Borsasında Merval Endeksi yüzde 4,07 ve Kanada Borsası yüzde 2,13 ve Brezilya Borsasında Bovespa Endeksi yüzde 2,68 geriledi.

Avrupa'da sert düşüş
Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi dün yüzde 1,56 değer kaybederek 5.423,14 puandan, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 1,07 azalarak 5.850,17 puandan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 1,78 düşerek 3,010,29 puandan günü tamamladı.

Avrupa'da ayrıca İtalya'da Milano Borsası yüzde 1,43, İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 0,40, Hollanda'da Amsterdam Borsası'nda AEX Endeksi yüzde 1,45, İsveç Borsası'nda OMX 30 Endeksi yüzde 1,43 ve İsviçre'de Zürih Borsası yüzde 0,72 değer kaybetti.

Satış baskısı sürüyor
Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında da düşüşün sürdüğü gözleniyor.

Asya'da borsalar, İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Avro Bölgesi borç krizine ilişkin belirsizliği artırması ve Çin'de yeni konut fiyatlarının düşmesi nedeniyle değer kaybetti.

Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 1,23 düşüşle 8.374,91 puandan günü tamamladı.

Asya'da ayrıca Tayvan Borsası yüzde 2,08, Güney Kore Borsası yüzde 2, Avustralya Borsası yüzde 1,79, Tayland Borsası yüzde 0,87, Hindistan Borsası'nda BSE Sensex 30 Endeksi yüzde 1,61, Singapur Borsası yüzde 1,19, Hong Kong Borsasında Hang Seng Endeksi yüzde 1,91, Endonezya Borsası yüzde 0,95 ve Çin'de Şanghay Borsasında SE Composite endeksi yüzde 1,81 geriledi.

Bu sabah, ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında işlemler değer kaybı ile devam etmekte.

Avro Bölgesi borç krizinin İspanya'yada yayılabileceği endişelerinin daha görünür hale gelmesinin etkisi ile Avrupa borsalarının bugün de düşüşle açılması bekleniyor.

İspanya'da haftasonu yapılacak genel seçimlerin yatırımcıların bu ülkeye ilişkin risk algılamalarını yükselttiğine işaret ediliyor.

IG Markets, FTSE 100'ün güne 50, Dax'ın 60 ve Cac-40'ın 30 puan ekside açılacağını tahmin ediyor.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler