Mynet Özel Haber: Selçuk Altun ABD’de “mali uçurum” sebepli riskler Başkanlık seçimleri sonrası piyasalara satış getirirken, satışlarda Yunanistan konusunda Avrupa’dan net bir tavır gelmemesi ve gelen bilançoların umut verici olmaması piyasalarda satış ağırlıklı seyrin geçen haftanın son gününde de sürmesine neden oldu.
ABD’de mali uçurum kaygıları yanı sıra, bu sabah Japonya’nın üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 daraldığını açıklaması yeni haftaya piyasaların satıcılı bir seyirle başlamasına neden oldu.
Geçen haftanın tümünü düşüşle kapatan Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, bugün de kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 81,16 puan (yüzde 0,93) değer kaybederek 8,676.44 puandan kapandı.
Endeksin düşüşünde büyüme rakamlarının geçen yılki depremden bu yana en keskin düşüşünü göstermesi etkili oldu. Ülkede ekonomi 3. çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 0.9, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3.5 daraldı.
ABD vadelileri ise yüzde 0.15 artıda işlem görüyor.
Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan konusunu ele alacaları bugün, yatırımcıların yeni haftaya temkinli başlamaları ve Avrupa borsalarının aşağı yönlü bir eğilimle açılmaları bekleniyor.
IG Markets, FTSE 100'ün 10 puan, Dax'ın 2 puan kayıpla, Cac-40'ın ise yatay açılacağını tahmin ediyor.
Piyasalarda gözler, Yunanistan'ın yanı sıra ABD'de mali uçurum konusunda atılacak adımlarda olacak.